EU-högern överger förhandlingar om återställande av natur
Bild: Mariusz Szczygiel/Shutterstock
Dagens ETC
På onsdagen lämnade EU-parlamentets konservativa partigrupp EPP förhandlingarna om ett av de viktigaste lagförslagen inom unionens klimat- och miljöpolitik: förordningen om restaurering av natur. Det betyder att EU:s naturvård nu hänger i limbo.
I juni förra året lade EU-kommissionen fram ett lagförslag med krav på medlemsländerna om att återställa Europas utarmade ekosystem, alltifrån skog och jordbruksmark till floder och hav. Men förslaget har mött växande motstånd från skogs-, jordbruks- och fiskeintressen, och i förra veckan röstade både EU-parlamentets jordbruksutskott och fiskeriutskott för att förslaget ska slopas helt och hållet.
Förhandlingarna fortsätter i miljöutskottet, där en omröstning ska hållas den 15 juni. Men i onsdags meddelade den konservativa partigruppen EPP att den lämnar förhandlingarna.
”Helt rätt”, skriver Jessica Polfjärd (M) på Twitter. ”Förslaget skulle bli katastrofalt för både landsbygd och städer.”
Pär Holmgren (MP), som också sitter i miljöutskottet, kommenterar beskedet för Dagens ETC:
– Jag hoppas verkligen att de konservativas märkliga markeringar i parlamentets utskott slår tillbaka mot dem själva eftersom de frivilligt avstår från inflytande över lagförslaget.
Vill att kommissionen börjar om
Emma Wiesner (C) är liksom EPP emot kommissionens förslag. Hon anser att det går mycket längre än det globala FN-avtal som slöts i Montreal i december, enligt vilket restaurering av minst 30 procent av alla degraderade land- och havsområden ska vara igång senast 2030.
– Det har kommissionen gjort om till att vi ska skydda 20 procent av all mark, inte bara den mark som behöver åtgärder. Det innebär för Sveriges del att väldigt mycket mer mark måste restaureras på kort tid.
Hon vill därför att kommissionen börjar om på nytt med förslaget.
Går det inte att åtgärda de här sakerna i trepartsförhandlingarna med parlamentet och rådet, i stället för att kommissionen tvingas börja om från början?
– Problemet är att parlamentets förhandlingar inte har gått i rätt riktning. Tvärtom vill de skydda ännu mer mark och göra det ännu mer oflexibelt, säger Emma Wiesner.
Hon syftar bland annat på att miljöutskottets rapportör, den spanske socialdemokraten César Luena, föreslagit en höjning av restaurationsmålet från 20 till 30 procent av EU:s yta.
”Vi måste agera nu”
Pär Holmgren ser allvarligt på att lagförslaget försenas om trepartsförhandlingarna havererar.
– Den här krisen vi befinner oss i, både klimatkrisen men också förlusten av biologisk mångfald, går så extremt fort i hela världen och inte minst här i Europa. Vi måste agera nu för att skydda ekosystemet.
Han avfärdar den kritik som bland annat Centerpartiet framfört om att kommissionens förslag är alltför otydligt när det gäller hur markägare ska kompenseras för uteblivna inkomster på grund av naturrestaurering.
– Det är ju för att de så tydligt står på det industrialiserade jordbrukets och skogsindustrins sida – väldigt kortsiktiga vinstintressen. Men är det några som kommer att drabbas extremt hårt om vi inte har välfungerande ekosystem så är det skogsbrukare, markägare och jordbrukare.
Anklagas för överdrifter
Emma Wiesner anser dock att förslaget kan påverka Europas livsmedelsförsörjning negativt, och pekar på hur lagstiftning för att minska jordbrukets klimat- och miljöpåverkan redan lett till stora bondeprotester i Nederländerna.
– Skulle det här förslaget drabba ännu hårdare, och vi står i en situation där vi måste producera mycket mindre mat och inte kan försörja befolkningen, så vore det väldigt olyckligt.
Men det är inte alla lantbrukare som är emot kommissionens förslag. De ekologiska lantbrukarnas europeiska organisation IFOAM Organics Europe, stödjer förslaget.
– Påståendena om att den här miljölagstiftningen skulle drabba lantbrukare negativt är grovt överdrivna. En överväldigande majoritet av alla ekologiska bönder delar inte den här oron, och förstår mycket väl att Europas matproduktion är beroende av välfungerande ekosystem, säger Eric Gall, policychef på IFOAM Organics Europe.
Hoppas på fler motståndare
Hur det går med förslaget i EU-parlamentets miljöutskott, ser nu ut att till stor del hänga på hur ledamöterna för den liberala partigruppen RENEW röstar. Utskottets ordförande, den franske liberalen och RENEW-medlemmen Pascal Canfin, har uttalat hård kritik mot förslagets motståndare, och varnar att bönderna är ”klimatchockens första offer”, rapporterar Euractiv. Men Emma Wiesner hoppas att fler mittenpolitiker och även socialdemokrater ska ansluta sig till motståndarsidan.
– Det skulle mycket väl kunna vara Karin Karlsbro från Liberalerna och Heléne Fritzon från Socialdemokraterna som blir tungan på vågen och fäller avgörandet, säger Emma Wiesner.
Heléne Fritzon säger att hon inte ställer sig helt bakom kommissionens ursprungliga förslag, bland annat gällande hur stor andel av kommuner som skulle täckas av grönytor. Däremot stödjer hon den omarbetade version som nu ligger på bordet. Hon är kritisk till den konservativa partigruppen EPP:s avhopp från förhandlingarna.
– Jag är otroligt besviken på EPP som väljer denna populistiska väg. De blickar i stället alltmer högerut för samarbete med de högerextrema, likt Moderaterna gör i Sverige, säger Heléne Fritzon.