När det gäller mobiler, surfplattor och liknande bärbara apparater saknas däremot en gemensam standard, vilket skapar irritation hos konsumenter och växande sopberg. Gamla laddkablar står för 51 000 ton elektroniskt avfall varje år globalt.
Därför vill EU-parlamentet tvinga it-jättarna att använda samma kontakter och sälja mobiler utan laddare.
Trots kritik från Apple, som har en egen laddstandard som heter Lightning, röstade EU-parlamentet i fredags med rösterna 582–40 för en gemensam standard.
EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) ställde sig liksom övriga i S-partigruppen bakom resolutionen.
– Jag röstade ja, därför att en gemensam standard skulle innebära mindre slitningar på miljön och göra det enklare för konsumenter i EU, säger Erik Bergkvist.
Även Liberalernas enda EU-ledamot, Karin Karlsbro, röstade ja.
– Jag vill att EU ska vara världens mest ambitiösa miljöorganisation. Då måste vi minska resursslöseriet och ställa om till en cirkulär ekonomi. Vi har redan många gemensamma regler för den inre marknaden så detta är inget nytt, säger Karin Karlsbro.
”Principiell fråga”
Samtidigt gick M och KD emot sin partigrupp EPP:s (kristdemokratiska European People’s Party) rekommendationer och röstade emot förslaget – tillsammans med SD i gruppen Nationalkonservativa EU-kritiker och andra partigrupper långt ut på högerkanten.
På sin hemsida förklarar EU-parlamentarikern David Lega (KD) varför han röstade emot resoluitionen:
”Blir detta ogenomtänkta förslag verklighet skulle det få förödande konsekvenser för den teknikutveckling som driver vårt samhälle framåt. Framför allt skulle det innebära en kraftig inskränkning av EU-medborgarnas – människornas! – valfrihet.
Förslaget är tveklöst ett steg mot planekonomi inom EU.”
På telefon säger David Lega att politiken ”inte ska lägga sig i allt på alla plan”.
– Det är en viktig principiell fråga. Vilken är politikeras roll? Vad ska vi bestämma, säger han.
Vad menar du med att teknikutvecklingen skulle stoppas? I resolutionen är det tydligt att en gemensam standard ska uppdateras ofta och därmed inte hindra innovation.
– Även om standarden kan gå att ändra, så är lagstiftningen långsammare än teknikutvecklingen.
Ett viktigt syfte är att minska mängden elavfall. Talar inte det för en standardisering?
– Det är en svår fråga, absolut. olika perspektiv måste vägas mot varandra.
Även partikollegan Sara Skyttedal röstade emot. Hon svarar inte på frågor men skriver i ett uttalande att förslaget underminerar konkurrens och framkallar ”stagnation av innovation och utveckling”. Inte heller Moderaternas ledamöter svarar på frågor, men framhåller i ett gemensamt uttalande att förslaget får en ”hämmande effekt på innovation och teknikutveckling, vilket i slutändan får negativa konsekvenser för både konsumenterna och den gröna omställningen”. Argumenten känns igen från de protester it-jätten Apple, hittills utan framgång, framfört mot en standardisering.
Jakop Dalunde (MP), nybliven ledamot i parlamentet efter Brexit, missade voteringen men välkomnar förslaget.
– Hoppas nu att kommissionen går vidare med uppmaningen och presenterar skarp lagstiftning senast i juli 2020. Detta är ett viktigt steg på vägen för att minska högarna av elektronikskrot i världen, säger han.