– Det är ett viktigt framsteg, säger Per Larsson, skogsexpert på Världsnaturfonden, WWF.
Lagstiftningen har kritiserats för att inte göra någon skillnad. Så länge resten av världen inte följer samma regler är det lätt att styra handeln med råvaror från nyss avskogad mark till andra marknader än EU, och skicka produkter från mark skövlad före 2020 till Europa.
– EU är ju världens näst största importör av de här grödorna, efter Kina, och ingen obetydlig aktör. Vi hoppas att andra känner ett tryck och följer efter och antar liknande lagstiftningar. Det pågår diskussioner om regler i den här riktningen i USA till exempel, säger Per Larsson och tillägger:
– Det kommer inte att stoppa avskogningen globalt. Det finns inte ett enskild åtgärd som kan göra det, utan man måste se det som en del av flera åtgärder.
Utelämnade ekosystem
Enligt Per Larsson visar studier att de produkter som nu förbjuds är de som ligger bakom största delen av skogsskövlingen.
Eftersom träprodukter omfattas så gäller reglerna även biobränslen, som exempelvis pellets, framställda av skogsråvara från skog som nyligen skövlats av reglerna.
Samtidigt som WWF välkomnar det nya regelverket beklagar organisationen att andra naturliga ekosystem och vad som går under benämningen ”annan trädbevuxen mark” inte omfattas av lagen, i alla fall inte från start.
– Det är en besvikelse. Det hade gjort en enorm skillnad för regioner och naturtyper som hotas av att omvandlas till jordbruksmark, som den brasilianska savannen Cerradon till exempel, säger han.
– Men man ska göra en översyn ett och två år efter att lagstiftningen trätt i kraft, och titta på möjligheterna att inkludera fler ekosystem och och annan trädbevuxen mark.
Sverige kan rösta emot
Även om EU-parlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet nu har nått en uppgörelse så är inte lagstiftningen klubbad än. Det formella beslutet tas senare i ministerrådet och parlamentet.
– Vi vet ännu inte om Sverige kommer att rösta för eller emot. Sverige har inte varit pådrivande utan har tvärtom jobbat för att urvattna och försena lagförslaget, av rädsla för att lagstiftningen ska påverka svenskt skogsbruk, säger Per Larsson.
Handelsreglerna säger att EU inte kan ställa högre krav på en producent i exempelvis Brasilien än på producenter inom EU.
Men Sverige lär inte kunna fälla förslaget.
– Nej, det är osannolikt. Vi har majoritetsbeslut i EU och även om några mindre länder röstar emot så kommer lagen att börja gälla, säger Per Larsson.