I takt med att temperaturen på jorden stiger så ökar också fästingarnas möjlighet att sprida sig till områden där de inte kunnat etablera sig tidigare. På den amerikanska kontinenten har de små spindeldjuren börjat leta sig över gränsen till Kanada, rapporterar miljötidningen Earth Island Journal. Men också här i Sverige har fästingarna letat sig norrut, säger fästingforskaren John Pettersson vid Uppsala universitet.
– Deras geografiska spridningsområde ökar främst upp mot Norrland. Och visst är det nog så att klimatförändringarna har bidragit till detta. Fästingarna är aktiva när dygnstemperaturen är kring 6-8 grader, säger John Pettersson.
Om medeltemperaturen stiger i områden där det tidigare har varit kallt och kommer upp i sådana temperaturer att fästingarna trivs. Det ökar naturligtvis sannolikheten att de kan etablera sig där, menar Johan Pettersson.
– Men det finns också många andra faktorer som spelar in för att fästingarna ska spridas.
Flera faktorer krävs för spridning
Man ska inte ensidigt hänga upp sig på att det bara handlar om temperaturökningar alltså. Faktorer såsom tillgång till värddjur som fästingarna kan bita sig fast på spelar också in. Men den globala uppvärmningen ökar i alla fall risken att de sprider sig, och medför också att fästingarna rent kvantitativt blir fler i de områden där de sedan innan varit etablerade.
– I och med att både våren och hösten blir varmare så förlängs deras vegetationsperiod. Då får de längre tid på sig att söka efter värddjur, och chanserna för dem att överleva blir större.
Det medför naturligtvis också att fästingburna sjukdomar som TBE riskerar att spridas i större utsträckning. Men det finns ingen anledning att bli hysterisk, menar John Pettersson.
– Rent krasst innebär ju fler fästingar så klart att risken för att bli biten ökar, och därmed också risken för att drabbas av sjukdomar. Men man ska inte överdriva hotet, antalet fall av TBE har legat omkring 300-sträcket de senaste 4-5 åren, så det finns ju andra risker som är betydligt större.
Några sjukdomar som kan förekomma vid fästingbett
Borreliainfektion
Infektionen orsakas av en grupp borreliabakterier. Hos cirka hälften av fallen utvecklas en ringformad rodnad på platsen för fästingbettet, som efterhand sprider sig cirkelformat. Infektionen kan efter ett par veckor till månader sedan utvecklas vidare med symtom från centrala nervsystemet; hjärnhinneinflammation, utstrålande smärtor, förlamning (främst i ansiktet). Även ledbesvär och i sällsynta fall påverkan på hjärtat kan förekomma. Sjukdomen behandlas med antibiotika. En obehandlad sjukdom kan självläka, men hos en del uppstår bestående skador, bland annat i huden och i centrala nervsystemet.
TBE
TBE (Tick Borne Encephalitis) är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor via fästingen. TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper och förlamningar. Många blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar. Vissa får bestående förlamningar även om det är ovanligt. Dödsfall kan också förekomma men är mycket sällsynta. Varje år rapporteras 150–200 fall av TBE i Sverige.