Starka reaktioner efter avslöjandet: ”Ett jätteproblem”
Bild: Emanuel Hendal
Dagens ETC
Samma Fortum-anläggning som ska oskadliggöra avfall med PFAS läcker själv ut höga halter av de farliga kemikalierna. Det har Dagens ETC kunnat avslöja med hjälp av egna vattentester.
Fortum har statens uppdrag att hantera räddningstjänsternas lager av gammalt brandskum.
– Det är uppseendeväckande höga halter som verkar spridas från anläggningen, kommenterar Markus Klar, handläggare på Naturvårdsverket.
Dagens ETC kan avslöja att samma avfallsanläggning som bland annat ska oskadliggöra brandskum som innehåller PFAS själv släpper ut höga halter av de ökända evighetskemikalierna.
Med det vatten som leds bort från Fortums avfallsanläggning i Kumlaorten Kvarntorp följer mycket höga halter av en mängd giftiga PFAS, visar prover som analyserats av laboratorieföretaget Eurofins.
Granskningen tyder på att anläggningens problem med PFAS-läckage är betydligt större idag än vad som framkommit tidigare år. I vattnet från bäcken där anläggningens dag- och lakvatten rinner är halterna skyhögt över gräns- och riktvärden för vilka nivåer som anses säkra. För flera ämnen – inklusive PFOS som sedan länge varit förbjudet på grund av dess toxiska egenskaper – handlar det om flera tusen nanogram per liter. (Gränsvärdet för PFOS i inlandsytvatten är 0,65 nanogram per liter.)
Ett regeringsuppdrag
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Naturvårdsverket hör till dem som tagit hjälp av Fortum för att destruera stora mängder PFAS-innehållande brandskum.
”Uppseendeväckande” och ”långt över de riktvärden som finns för PFAS och PFOS”, kommenterar Naturvårdsverkets handläggare Markus Klar, när han får ta del av Dagens ETC:s vattenanalyser.
– Vi har känt till att anläggningen har problem med PFAS-läckage, men inte att det handlar om så höga halter som era resultat indikerar, säger han.
Markus Klar framhåller att det inte är säkert att det är de stora mängder brandskum Fortum tagit emot som ligger bakom ökningen, utan att PFAS finns i många olika typer av avfall.
– Men det är anmärkningsvärt att halterna verkar öka.
Att destruktionsuppdraget gick till just Fortums anläggning beror enligt Markus Klar på att den uppfyller de högt ställda krav som finns inom internationella vägledningar om hur den här typen av avfall ska hanteras. I det här fallet handlar det om att förbränna PFAS-avfallet i ugn som klarar att komma upp i extra höga temperaturer under en viss tid.
Om ni hade haft information om att anläggningen sprider så här höga PFAS-halter i omgivande vattendrag – hade ni då avrått från att anlita Fortum för destruktion av brandskum?
– Det är självklart något vi skulle ha beaktat. Men förutsatt att man kan hantera destruktionsprocessen på ett korrekt sätt, vilket vi utgår från, bedömer vi fortsatt att förbränning av den typ som utförs på anläggningen i Kvarntorp innebär en lägre risk än att låta brandskummet vara kvar ute hos räddningstjänsterna.
Ingen fungerande slutstation
Samtidigt vill han inte förringa det läckageproblem anläggningen har.
– Självklart är det ett jätteproblem att det inte tycks finnas en fungerande slutstation för PFAS ännu. Här måste vi bli snabbare med att hitta lösningar och reningstekniker, och under tiden vidta åtgärder för att minska spridningen
Fortum har i ett tidigare domslut fått fram till år 2026 på sig att hitta en teknisk lösning för att rena sitt vatten från PFAS. Bolaget ska också ha koll på vilka halter PFAS som släpps ut och tar egna regelbundna prover. Men några provresultat från senare år har inte Kumla kommun tagit del av – trots att kommunen ansvarar för invånarnas allmänna hälsa, dricksvattnet och miljön i området. Fram till nu.
– Jämfört med grundvattenriktvärdet för PFAS 11 (summan av 11 vanliga varianter av PFAS, inklusive förbjudna PFOS, reds anm) är det ju mycket höga värden på vissa ställen där ni har provtagit, säger kommunens miljöchef Erika Andersson efter att ha tagit del av Dagens ETC:s mätresultat.
”Risken bör ha utretts”
Fortum har enligt bolagets senaste miljörapport från 2023 också uppmätt ”kraftigt förhöjda värden” av det idag förbjudna ämnet PFOS i sina egna grundvattenbrunnar i anläggningens utkanter. Hur höga halterna är framgår inte – och det har Fortum inte heller velat svara på frågor kring.
Länsstyrelsens vattenvårdshandläggare Moa Stangefelt säger till Dagens ETC att det inte går att säga generellt om det finns en risk att förorening från vattentäkten under Fortum når enskilda dricksvattentäkter.
– När det rör förorening från verksamheter i drift bör risken ha utretts i samband med att verksamheten fick sitt tillstånd och därefter kontinuerligt i dess kontrollprogram och egenkontroll, säger hon.
Erika Andersson på Kumla kommun tycker att det är oroväckande att det finns förhöjda halter av PFAS och PFOS i området.
– De flesta som har egna brunnar använder grundvattnet längst ner i sandstensskiktet. Förhoppningsvis är inte de här olika skikten förstörda så man kan hålla olika grundvatten ifrån varandra om något är förorenat, säger hon.
”Förorenaren ska betala”
I samband med ett kommunfullmäktigemöte i Kumla framkom nyligen att kommunen dragit igång ett projekt tillsammans med Universitetssjukhuset Örebro, där ett antal brunnar söder om anläggningen kommer att provtas för PFAS.
– PFAS är nämligen en grupp av ämnen som är helt skapade av mänsklig hand. De ska normalt inte finnas i berggrunden, säger Thomas Åkesson, samhällsbyggnadschef i Kumla kommun till Sydnärkenytt.
Om PFAS skulle påvisas i proverna är det ju någon som som släppt ut det, fortsätter han.
– Då ska principen vara att förorenaren betalar åtgärder.
Erika Andersson berättar att kommunen har haft ett inledande möte med Fortum om den oro som finns i området kring bolagets verksamhet. När det gäller specifika åtgärder mot Fortum och dess PFAS-läckage vill varken hon eller Naturvårdsverket ge ytterligare kommenterar.
– Det är tillsynsmyndigheten (Länsstyrelsen, reds anm) som i dialog med verksamhetsutövaren bör utreda orsak och komma till rätta med problemet, säger Markus Klar.
Politiskt motstånd
EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) säger att Dagens ETC:s granskning sätter fingret på problemet med att vårt samhälle under de senaste årtiondena både snabbt och naivt producerat en massa olika ämnen som vi sedan inte vet hur vi hantera.
– Vi har fokuserat på deras nyttor, som i fallet med brandskum, men utan att tillräckligt noga ha analyserat riskerna.
Han anser att granskningen också belyser vilket motstånd det finns och har funnits politiskt mot att få till tuffare kemikalielagar.
– Högerpolitiker låter i princip kemikalieindustrin få skriva deras talepunkter. För oss gröna är det istället väldigt viktigt att vi får till en skarpare och smartare kemikalielagstiftning i EU. Vi vill se ett totalförbud för PFAS i hela EU.
Vad tycker du ska göras med den PFAS som redan finns spridd i naturen eller som vi har i exempelvis brandskum?
– Det bästa vore ju om det gick att destruera PFAS på ett säkert sätt. Men om visar sig att det inte går måste vi göra en väldigt noga riskanalys och tillämpa försiktighetsprincipen, säger Pär Holmgren.