– Beslutet är negativt för Brasilien, för Amazonas och för hela världen. Brasilien är ett otroligt viktigt land, och det är ett hårt slag med ännu en jättenation som vänder ryggen till internationellt klimatsamarbete, säger Adam Leckius på miljöorganisationen Push Sverige.
Jair Bolsonaro kom till makten på löften om att undanröja miljöskydd och öppna upp Amazonas för skogs-, kött- och gruvindustrin. Under valrörelsen hotade han att dra Brasilien ur Parisavtalet, men tonade ned kravet efter internationell kritik.
– Det är svårt att veta om man ska förvånas eller inte över att Bolsonaro väljer att frånsäga sig ordförandeskapet. Han hade kunnat plocka många poäng i omvärlden genom att hålla i mötet, det var en lågt hängande frukt, säger Adam Leckius.
”Beklagligt”
Å andra sidan har Bolsonaro hela tiden hävdat att Parisavtalet – och ordförandeskapet – riskerar att begränsa Brasiliens makt att själv styra över Amazonas.
– Ett värdskap hade kunnat ha en mildrande effekt på Bolsonaros politik. Det är svårare att skövla Amazonas om hela världens ögon riktas mot nationen, säger Adam Leckius.
Climate observatory, ett nätverk av gröna miljögrupper i Brasilien, skriver i ett uttalande att beslutet att inte stå värd för COP25 var ”beklagligt, men inte förvånande”.
”Med tanke på att den avgående Temer-administrationen bara för några veckor sedan firade värdskapet som ’ett tecken för landets ledarposition i hållbarhetsfrågor’, beror U-svängen troligen på den nya administrationen som förklarat krig mot hållbar utveckling vid många tillfällen. Det är inte första och säkert inte heller de sista dåliga nyheterna vi kommer att få från Jair Bolsonaro”, skriver Climate observatory.
Roterande värdskap
Det är allvarligt att Brasilien vänder ryggen till klimatkampen, ett område där landet både är relevant och landets medverkan helt nödvändig.
Brasilien godkändes som ordförandeland så sent som i oktober i år. COP-värdskapet roterar och nästa år är det Latinamerika/Karibiens tur.
– Costa Rica, Guatemala och Chile har offentligt uttryckt intresse för att hålla i mötet. Costa Rica är ett litet land som ligger långt fram i klimatarbetet så det skulle kunna vara ett bra alternativ, säger Adam Leckius som just nu befinner sig på COP24 i Katowice. Han hoppas att frågan om nästa års ordförande kan lösas smidigt.
– Eftersom vi har så oerhört bråttom att vända utsläppskurvorna har vi inte råd att bli distraherade, allra minst under COP24 som pågår nu. Men detta riskerar att bli en stor distraktion, säger Adam Leckius.