”Även om inget enskilt möte kan lösa klimatkrisen måste vi komma ihåg att Cop-mötena är de enda tillfällen då samtliga länder närvarar för att globalt adressera klimatkrisen. I år är det sanningens ögonblick då det måste fattas beslut mot fossilindustrin som driver klimatkrisen.
De kan inte få fortsätta med rekordvinster samtidigt som utsläppen ökar. Det måste beslutas om ett stopp av fossila bränslen, där fossilindustrin börjar betala för den skada de orsakar och det förnybara byggs ut snabbare.”
Naghmeh Nasiritousi, forskare i klimatpolitik vid Utrikespolitiska institutet och Uppsala universitet:
”Cop-förhandlingarna har inte spelat ut sin roll. Däremot behöver förhandlingarna reformeras för att kunna driva på klimatarbetet i världen. Trots att Parisavtalet har satt spelplanen och det nu är enskilda länder som behöver agera på hemmaplan, så finns det stora frågor som inte är färdigförhandlade, bland annat klimatfinansiering, skador och förluster, återtag av koldioxid och utfasning av fossila bränslen. Under Cop28 finns chansen att lyfta viktiga åtgärder och stärka samarbeten för att få fart på klimatarbetet.”
Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen:
”Vi tror fortfarande att förhandlingarna är extremt viktiga för att komma framåt i klimatarbetet. Cop28 måste besluta om en utfasning av alla fossila bränslen och subventioner. Men ökad närvaro av fossila lobbyister riskerar att försvåra ett sådant beslut.
Det här belyser att något måste ändras i hur mötena organiseras. Det är jätteviktigt att civilsamhället och media får möjlighet att delta aktivt i mötena då vi spelar en avgörande roll som granskande kraft.”
Kevin Anderson, klimatforskare vid Uppsala och Manchesters universitet:
”Fossilindustrin och de energiintensiva industrier som omgärdar den har nu helt och hållet lyckats ta över Cop-processen. Den handlar inte längre om att hantera klimatförändringarna, utan om att de som har makten i dag ska behålla den.
Jag kan förstå att särskilt de fattigare delarna av världen ser det här som ett forum där de kan få komma till tals. Men om inte lobbyisterna avlägsnas kommer fattigare samhällens inflytande och röster att överskuggas om och om igen av de rika ländernas egenintresse.”
Thomas Hörberg, forskare och klimataktivist i Scientist rebellion:
”Cop-mötena har misslyckats helt och har sedan länge spelat ut sin roll. Världens utsläpp är 60 procent högre än vid det första mötet då världens ledare lovade att undvika ”farliga antropogena störningar av klimatsystemet”. Årets möte i Dubai leds av Sultan Al Jaber som är vd på ett oljebolag, och som misstänks vilja använda mötet för att säkra nya oljeaffärer. Detta visar att klimatomställningen hålls som gisslan av en elit vars mål är att förhindra åtgärder som går emot deras ekonomiska intressen.”
Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet:
"De globala klimatförhandlingarna är ett viktigt sammanhang för samtal om samarbete, gemensamma mål och uppföljning. Det är svårt att se vad alternativet till skulle kunna vara. Själva genomförandet hänger förstås på länderna och de beslut om åtgärder som tas i respektive land.
I år är det viktigt att den så kallade globala översynen kommer bra i mål. Det är också viktigt att de pågående arbetsprogrammen om utsläppsminskning och anpassning samt frågorna kring klimatfinansiering utvecklas vidare."
Ragnhild Larsson, klimataktivist och redaktör för Klimatpodden:
”Vi är på väg mot tre graders uppvärmning och behovet av en radikal omställning är mer akut än någonsin. Det är farligt naivt att tro att ännu ett COP-möte kommer att sänka utsläppen, när vd:n för ett gigantiskt oljebolag leder förhandlingarna och BBC genom läckta dokument har visat hur Förenade Arabemiraten planerat att använda sitt värdskap för ett utvinna mer olja och gas. Vi måste inse att det är upp till oss medborgare att agera. Det är vi skyldiga våra barn och alla framtida generationer.”
Léon Chafik, klimatforskare vid Stockholms universitet:
”Nej, Cop-förhandlingarna har inte spelat ut sin roll (än). Utmaningen ligger i att översätta överenskommelserna till konkreta åtgärder på olika nivåer och genomföra dem effektivt. Dessutom behövs kontinuerliga skärpningar av klimatmålen och satsningar på innovation, teknisk utveckling och internationellt samarbete.
Det är också viktigt med finansiellt stöd till utvecklingsländer för att möjliggöra deras övergång till hållbara och koldioxidsnåla ekonomier. Jag vill också betona vikten av rättvisa och inkludering i klimatarbetet.”
Svante Bodin, tidigare klimatchef på SMHI och Miljödepartementet:
"Allt handlar egentligen om genomförandet av Parisavtalet, ett i grunden svagt avtal. Den viktigaste frågan, om ländernas utsläppsminskningar, är inte förhandlingsbar. Ländernas nationella åtaganden ligger dock utanför Parisavtalet, vilket inbjuder till svaga åtaganden.
Parisavtalet är det enda globala avtalet för att hantera klimatförändringarna där alla länder är med. Problemet är att inte ens de bästa länderna gör tillräckligt. USA, Kina och Indien måste ändra kurs och EU måste visa att det går att bli 1,5 graders kompatibelt."
Gloria Jimwaga, policyrådgivare på Afrikagrupperna:
”Cop-förhandlingarna har medfört positiv utveckling såsom etableringen av en klimatskadefond. Men vi ser också oroande trender som minskat utrymme för civilsamhället, samtidigt som fossilföretag och transnationella företags inflytande ökar.
Afrikagrupperna kräver klimaträttvisa och hållbara lösningar som inte bara gynnar miljön utan också respekterar mänskliga rättigheter.
Kvinnor i all sin mångfald och andra grupper som marginaliseras är de som drabbas hårdast av klimatkrisen, det är dem vi måste lyssna på!”