Den nya gruvan Woodhouse Colliery kommer enligt planerna att producera 2,5 miljoner ton kol om året, huvudsakligen till stålindustrin i Storbritannien och Europa.
Enligt det oberoende forskarnätverket Scientists for Global Responsibility kommer det i så fall leda till årliga utsläpp av nio miljoner ton koldioxid, motsvarande utsläppen från en miljon hushåll.
Beslutet går på tvärs mot Storbritanniens nationella klimatpolitik, som med internationella mått mätt ligger långt framme. Redan 2008, tio år före Sverige fick en klimatlag, antogs The Climate Change Act, en lag med tvingande mål om 80 procent lägre koldioxidutsläpp senast 2050, jämfört med nivån 1990. Nyligen hintade regeringen dessutom om en skärpning av målet till noll-utsläpp 2050. Dessutom togs ett partiöverskridande beslut om att fasa ut all kolkraft i landet för fyra år sedan.
Motsägelsefull klimatpolitik
Att en ny kolgruva nu ändå ser ut att öppna mot slutet av 2021 är ett resultat av Storbritanniens tvetydiga och motsägelsefulla klimatpolitik, enligt Rebecca Willis, forskare i miljöpolitik vid Lancaster University i England.
– Storbritannien har starka nationella klimatmål, men de lokala myndigheterna är inte skyldiga att uppnå dem. Även om det finns en överenskommelse om att avveckla koleldad kraftproduktion, så finns det inget avtal om att avsluta kolbrytningen. Det här är två exempel på djupa motsättningar inom brittisk politik, säger Rebecca Willis till Dagens ETC.
Både lokala och nationella miljöorganisationer har protesterat mot planerna, och Geoff Cook, ordförande i Cumbrias kommunala utvecklings- och regleringsutskott, medger att det inte var ett lätt beslut.
– Vi skulle alla föredra att minska vårt beroende av fossila bränslen, men vi ansåg att behovet av koks, antalet arbetstillfällen som erbjuds och möjligheten att ta hand om föroreningarna på ett bra sätt, överväger problemen med klimatförändringar och lokala rekreationsområden, säger Geoff Cooks, enligt The Guardian.
Stöds av lokalbor
Västra Cumbria, där gruvan planeras, är en ekonomiskt eftersatt region med stor arbetslöshet. Det gör att gruvplanerna stöds av många lokalbor.
– Vi bör så snart som möjligt titta på frågorna om ekonomisk utveckling och klimatomställning tillsammans, så att områden som västra Cumbria kan bidra till och dra nytta av övergången till noll-utsläpp, säger Rebecca Willis.
Tror du att gruvan kommer att öppna som planerat?
– Jag tror att vi kommer att få se stora protester mot planerna, och det finns flera möjligheter till rättslig prövning. Men jag skulle helst vilja se att den nationella regeringen fattar ett tydligt beslut om att de inte kommer att stödja fossil bränsleutvinning i Storbritannien, säger Rebecca Willis.