Värmerekord. Igen. Polerna smälter snabbare än forskare tidigare trott. Igen. Extremvädren blir allt värre. Igen. Nej det är inga upplyftande rapporter som klimatforskare har försett oss med den senaste tiden. Även den mest optimistiske kan lätt falla in i tankar om att det nu är game over för klimatet på riktigt. Så frågan är om det är någon idé att kämpa på med solceller på hustak, bidrag till miljöorganisationer eller protester vid tyska kolgruvor när alarmerande kurvor pekar på ohejdade temperaturökningar och snabbt smältande glaciärer?
Svaret är: Ja. Igen. De allt mer påtagliga väder- och temperaturfenomenen har nämligen tvingat allt fler att öppna sina ögon för det som sker – vilket i praktiken gör det omöjligt för klimatförnekande stofiler som Donald Trump att sätta käppar i hjulet. För trots att det ser mörkt ut händer det faktiskt en hel del saker som visar att en förändring är på gång. Några exempel:
1. Förnybar framgång. Vi har aldrig satsat så mycket på förnybar energi som vi gör idag. Under förra året monterades 500 000 solkraftspaneler varje dag! Priserna sjunker stadigt och teknikutvecklingen går framåt i rask takt.Den sammanlagda kapaciteten av världens förnybara energikällor är nu större än kolkraft, enligt International Energy Agency (IEA). Samtidigt börjar världens ledare inse att oljan och kolet är på utdöende. Förra veckan meddelade till exempel Kanadas miljöminister att kolförbrukningen i landet ska vara helt utfasad 2030.
2. Alla är inte som Trump. Ja, Donald Trump är en klimatkatastrof. Men farhågorna om att andra skulle ta efter hans dåliga omdöme och hota att dra sig ur Parisavtalet har inte besannats. Under FN-mötet i Marocko uttalade världens ledare fortsatt stöd för avtalet och Kina har gett signaler om att deras arbete kommer att fortskrida alldeles oavsett vad president Donald Trump hittar på.
3. Engagemang. Klimatavtalet har flera brister och kommer inte ensamt att rädda världen. Det kan däremot folkrörelserna. I takt med att engagemanget bland gräsrötterna växer blir det allt svårare för makthavare och företag att komma undan som klimatförstörare. I Paris demonstrerade 20 000 människor på gatorna för att sätta press på politikerna och i den globala aktionskampanjen ”Ende gelände” samlades tidigare i år tusentals personer för att protestera mot svenska Vattenfalls brunkolsaffärer.
Poängen är: det är inte kört. Allt fler individer och samhällen runt om i världen går nu samman och agerar i stället för att prata – för det senare har vi inte tid med. Energirevolutionen pågår och växer. Nu gäller det bara att öka takten.