– Vi måste också fördubbla installationshastigheten vad gäller värmepumpar de närmaste fem åren, det är lågt hängande frukt, sa kommissionens första vice ordförande Franz Timmermans vid en presskonferens.
Däremot nämnde han ingenting om den kanske enklaste och snabbaste vägen att minska beroendet av olja och gas; energieffektivisering, en åtgärd som även IPCC framhåller.
– Energieffektivisering diskuteras inte så ofta som det borde. Kortsiktigt är det absolut snabbaste sättet att både minska utsläppen och fossilberoendet att spara energi, säger Björn Sandén som är professor i innovation och hållbarhet på Chalmers och ledamot av Klimatpolitiska rådet.
Lägre temperatur – stor effekt
En fjärdedel (27 procent) av EU:s import av råolja och två femtedelar (41 procent) av fossilgasen importerades från Ryssland 2019, enligt siffror från statistikmyndigheten Eurostat. Sveriges import stod för en mycket liten del, jämfört med länder som Tyskland och Nederländerna som är starkt beroende av både rysk gas och olja. I Tyskland värms närmare hälften av alla lägenheter med gas.
– Omkring 40 procent av gasen i Europa går till byggnader. Att ersätta gasen i byggnader är svårt, eftersom det är en infrastruktur i sig. Då måste man byta värmesystem i alla hus, säger Björn Sandén.
Ett snabbare sätt är att sänka rumstemperaturen.
Enligt Internationella energirådet, IEA, skulle gasanvändingen i Europa kunna minska med tio miljarder kubikmeter per år, bara genom att sänka rumstemperaturen med en grad i de länder som värmer byggnader med fossilgas. EU:s totala gasimport är 140 miljarder kubikmeter. En sänkning med tre eller fyra grader skulle alltså kunna kapa behovet med närmare en tredjedel.
Flis och sopor
Värme går inte att exportera, men drygt 30 procent av gasen inom EU används till elproduktion. Den är lättare att ersätta. Eftersom den europeiska elmarknaden till stor del är sammankopplad kan även vi i Sverige bidra till att minska beroendet av rysk fossilbränsleimport och samtidigt minska klimatutsläppen.
– Om vi minskar vår elanvändning kan vi exportera ännu mer el än vi gör idag. Det skulle direkt kunna ersätta el som produceras av ryska bränslen, säger Björn Sandén.
I Sverige värms många lägenheter med fjärrvärme. Även om värmen i sig inte kan exporteras kan det få positiva effekter att dra ner på temperaturen även i det fallet, enligt Björn Sandén.
– Om vi använder mindre fjärrvärme kan de sopor och den flis vi bränner användas någon annanstans. En besparing går sällan förlorad, säger han.
Stora elförbrukare
Sverige har världens sjunde högsta elförbrukning, räknat per person. Enligt statistik från Our World in Data använder vi ungefär dubbelt så mycket el som exempelvis tyskar och fransmän, och jämfört med Danmark är förbrukningen tre gånger så stor. Skillnaden brukar förklaras med Sveriges nordliga läge och en elintensiv industri, men beror också på att vi vant oss vid väldigt låga elpriser jämfört med många andra länder i Europa. Klimatpolitiska rådet understryker i årets rapport behovet av åtgärder för energieffektivitet på samhällsnivå, och framhåller att vi ligger efter många länder i Europa.
Det finns också mycket var och en av oss kan göra för att minska elförbrukningen, både större och mindre åtgärder.
Det kan handla om att helt byta uppvärmningssystem, om effektivare uppvärmning och isolering, om smart elövervakning eller om att göra egen el med solceller. Solceller är det mest effektiva sättet att spara energi av alla. Den som bor i hus kan också värma varmvattnet på sommaren med solfångare och odla en del av maten själv.
Det kan också handla om så enkla saker som att sänka temperaturen i bostäder, släcka lampor och standbyfunktioner, dra ur laddare när de inte laddar, använda energisnåla lampor, åka kollektivt eller cykla istället för att ta bilen och skippa flygresor.
”Unik möjlighet”
Miljöorganisationen Greenpeace har räknat ut att den europeiska importen av rysk olja skulle minska med motsvarande 21 miljarder kronor årligen bara genom att stoppa onödiga kortdistansflyg på sträckor där det finns rimliga tågförbindelser.
– Det är en extremt lågt hängande frukt som skulle minska oljeanvändningen direkt, säger Gustav Martner, talesperson på Greenpeace.
I Sverige är distansen Stockholm – Göteborg en flyglinje som kunde lagts ner för länge sedan, enligt Greenpeace.
– Alla linjer nedanför Sundsvall är de mest uppenbara att avveckla, men även de längre sträckorna kan avvecklas förutsatt att regeringen tar ett helhetsgrepp på reseupplevelse och regionutveckling, säger han.
Pandemin har medfört att affärsresandet minskat drastiskt, och de flesta flyganalytiker tror att förändringen är permanent.
– Det är alltså en unik möjlighet att ställa om nu, säger Gustav Martner.