– Vi vill precis som alla andra bidra med det vi kan. Med tanke på vår stora plattform och alla våra samarbetspartners tror vi att vi kan inspirera i frågan. Under de här åren som bokmässan varit digital har klimatfrågan blivit mer akut, vilket gör att den känns ännu mer akut att lyfta för oss också.
Det är ett späckat program ni bjuder på. Vad vill du själv lyfta för den som inte kommer att hinna med allt?
– Styrkan i temat är att vi gift samman litteratur med forskning. Vi har ett stort klimatområde på mässan med en scen och programverksamhet i fyra dagar. Och där kommer inte bara förlag med klimatutgivning att finnas.
– Vi har också bjudit in Climate Live, en gren av Fridays for future, som fått kurera hela lördagsprogrammet. De har bjudit in författare, forskare och unga klimataktivister som möts i samtal. Greta Thunberg är såklart den största gästen. Johan Rockström kommer också, liksom Isabella Lövin. Två andra är Helen Macdonald och Patrik Svensson.
– Sen har vi också rena vetenskapliga eller forskningsbaserade seminarier, bland annat med Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige och med Karin Lexén från Naturskyddsföreningen.
Hur hoppas ni kunna påverka utifrån er unika position?
– Bokmässan är en arena för det offentliga samtalet i Sverige. Klimatfrågan behöver få en ännu mer framskjuten position, vilket jag tror att vi kan bidra med. Samtidigt är det en uppmaning till oss själva och till hela branschen att lyfta frågan och se hur vi kan förändras. Det handlar alltså inte om att visa hur bra vi är, utan att bidra till diskussion och opinionsbildning.