En perfekt klippt ”golfbana” utan vare sig blommor eller andra växter må vara vissa trädgårdsägares dröm. Men det är också en stenöken för insekter och andra djur. Å andra sidan behöver trädgården inte vara stökig och vildvuxen för att ha mycket att erbjuda de små varelser vi delar planet med. Det säger Erik Hansson, som leder folkbildningsprojektet Rikare trädgård. Tillsammans med Naturhistoriska riksmuseet har projektet nyligen startat en kampanj som uppmuntrar trädgårdsägare från norr till söder att göra insatser för större biologisk mångfald. Inte bara trädgårdsägare förresten, även balkonginnehavare kan göra en liten men viktig insats.
Större mångfald direkt
I november uppmanade projektet människor att rapportera in vad de gjort under året för att öka den biologiska mångfalden, och efter sammanräkning står det klart att insatser på en yta motsvarande 213 000 kvadratmeter gjordes under 2022.
– Det känns jätteroligt att så många därute gynnar växter och djur, och att så många känner att det här är en viktig fråga, säger Erik Hansson.
– Det som är så roligt med att gynna biologisk mångfald är att man märker skillnad på en gång, tillägger han.
Enkla åtgärder
Bland det enklaste en trädgårdsägare kan göra för att berika djurlivet är att låta bli att klippa, om inte hela, så i alla fall en liten bit av gräsmattan och låta den gå i blom. Då är första steget taget mot att skapa en liten äng.
– Om du sen klipper eller slår den en gång om året och tar bort klippet så att marken blir mindre näringsrik så gynnas ängsväxter, som är väldigt viktiga för den biologiska mångfalden. Några ängsväxter kanske dyker upp redan första året, medan andra kommer efter några år.
En annan enkel sak är att spara grenar och ris i ett hörn av trädgården. Det gynnar fåglar, insekter, svampar och mossor. Eller varför inte bygga ett insektshotell av träbitar med borrade hål i.
Vattenoas lockar fler
Den som är mer ambitiös kan gräva en damm.
– Det gör stor skillnad. Då kan man ha vattenväxter och locka helt andra insekter.
Det är dock viktigt att inte ha fiskar i dammen, de äter upp allt annat liv.
– Vatten är väldigt viktigt för fåglar groddjur och trollsländor också, så det är en väldigt positiv insats.
Dammen behöver inte vara stor, även om större är bättre. Men också en damm av en baljas storlek kan göra nytta.
– Den kan fungera som en korridor så att groddjur och andra kan ta sig från ett vattenområde till ett annat och på så sätt sprida sig i landskapet.
Växter ur floran
Vad är det sämsta man kan göra för djurlivet?
– Förutom att bara ha en kortklippt gräsmatta – vilket är bortkastad potential – ska man inte kasta gamla trädgårdsrester ut i naturen. Då kan invasiva arter sprida sig. Man ska överhuvudtaget vara försiktig med vilka växter man väljer att odla.
Erik Hansson vill personligen slå ett slag för de växter som finns naturligt i omgivningen
– Samla gärna frön från vilda inhemska växter där det är tillåtet och så dem i trädgården. Inhemska växter är extra viktiga – och de är lite för ovanliga i svenska trädgårdar idag, säger Erik Hansson.