Marina Sirbilasjvili är orolig för att kvinnliga jordbrukare kan lida mest när extremväder blir vardag. Därför har hon startat ett jämställdhetsutskott i byn där hon bor. ”Först skrattade man åt mig. Men nu gör ingen det längre”, säger Marina Sirbilasjvili.
Bild: Tamuna Chkareuli/OC Media
Dagens ETC
Världens äldsta vinland, Georgien, satsar på molnsådd – det vill säga spridning av kemiska ämnen i luften via missiler – för att skydda vinodlingar mot hagel. Men det finns också andra metoder. – Kvinnor behöver få större möjligheter att anpassa sina odlingar till värmeböljor och skyfall, säger Marina Sirbilasjvili, som har startat ett jämställdhetsutskott i byn där hon bor.
Vineri Pi – det vinföretag som Teona Omarasjvili grundade härom året – må vara litet sett till antalet flaskor. 2020, det första verksamhetsåret, uppgick produktionen till 2 200. Året efter – 5 000. Men dess flaggskeppsvin, en mörkröd, kraftig saperavi, har redan vunnit flera internationella utmärkelser, vilket fyller den 31-åriga vinmakaren med stolthet.
Nu hoppas hon kunna öka produktionen, om bara vädergudarna tillåter.
Kakheti, den vindal vid foten av de kaukasiska bergen där Vineri Pis båda gårdar ligger, drabbas nämligen allt oftare av hagel. I augusti bröt en storm ut, som förstörde 4 600 hektar, eller över 80 procent av alla vinodlingar.
– Jag trodde att jag hade förlorat allt. Men av någon anledning sparades just mina vingårdar. Jag känner mig välsignad, men en dag kan jag ha mindre tur, säger Teona Omarasjvili.
– En plötslig hagelskur kan ödelägga allt det jag jobbar för.
Sovjetisk teknologi
Georgien är ungefär lika stort som Irland och har ett väldigt varierat landskap. Här finns 12 vinodlingszoner och 500 sorters vindruvor. Som Dagens ETC berättade igår har druvsorterna visat sig innehålla en stor genetisk mångfald och motståndskraft mot såväl hetta som olika sjukdomar, vilka blir vanligare när värmen stiger. Samtidigt gör den geografiska variationen att det är svårt för myndigheterna att ta fram lösningar som fungerar över alla vinodlingszoner.
David Maghadze, agronom och forskare knuten till den georgiska vinmyndigheten, säger att hagel i sig inte är något nytt för Kakheti, som är den största av Georgiens vinregioner.
– Hagel har förekommit även tidigare, men inte ofta och det brukade ske tidigare på säsongen, i maj eller juni. Då hade vinrankorna en chans att återhämta sig. Förra året hade vi flera hagelskurar och de ägde rum i slutet på augusti eller början av september, när druvorna nästan är redo att skördas.
För att få bukt med haglet har myndigheterna återstartat ett sovjetiskt program för molnsådd, det vill säga missiler som sprider silverjodid i himlen för att stoppa is från att bildas, och se till att den istället faller som regn.
– Det funkar, men inte till hundra procent, säger David Maghradze.
Kan vara giftigt
Ett problem är att missiler inte kan skjutas upp om flygplan passerar över östra Georgien. Ett annat är att landet, som räknas som ett utvecklingsland, inte har en pålitlig väderlekstjänst, som kan förutse hagelskurar. Silverjodid anses också vara giftigt av vissa, och bör brukas med försiktighet.
Marina Sirbilasjvili, 67, har ett annat förslag – hon vill stärka kvinnors möjligheter att anpassa sina gårdar till ett varmare klimat. Sedan några år tillbaka driver hon en mindre vinodling i Kakheti, som hon ärvde från sin man. Hon håller i utbildningspass, där kvinnliga lantbrukare får lära sig om sina rättigheter, jordbruk och företagande, och har också skapat ett särskilt jämlikhetsutskott i byn Gudjari där hon bor.
– När klimatet ändras riskerar det att slå särskilt hårt mot kvinnor, eftersom de ofta har mindre ekonomiska möjligheter att anpassa sina odlingar till värmeböljor och skyfall. Det är till exempel svårt att få ett banklån som kvinna, särskilt om det inte finns en man som vill ställa upp som borgenär, säger Marina Sirbilasjvili.