I dag är Ellen Palms plastfria november över. I en hel månad har hon låtit bli att köpa något som är tillverkat av, eller inslaget i, plast. Hon fick skippa sådant som mjölk, smör och schampo. Det var en utmaning men gick vägen (nästan) helt felfritt.
– Maten är det svåraste, säger Ellen Palm.
– Det är ju inte så svårt att låta bli att köpa kläder under en månad till exempel, men det skulle heller inte gå eftersom prislappen sitter fast med en sådan där liten plastgrej, säger Ellen Palm.
Från och med i dag får hon köpa plast igen men under hela november har det varit ett no-no. Ellen Palm pluggar ekosystemteknik, en civilingenjörsutbildning i Lund, och idén till en plastfri månad fick hon genom sitt examensarbete. I det undersöker hon en metod för att tillverka plast utan att använda fossilråvaror som olja.
– Mitt alternativ går ut på att använda el som energi, väte från vatten och kol från koldioxid för att sätta ihop kolväten och göra plast. Det blev så mycket plast så jag pratade med en kompis och vi bestämde oss för att testa en månad utan att köpa plast.
Ingen tandkräm
Ellen Palm har gjort experimentet tillsammans med två andra kurskamrater. Det blev en hel del utmaningar i vardagen och det gällde att tänka till bland hyllorna i butikerna.
– Man får välja. Ägg går bra, alla frukter och grönsaker får man köpa utan påse, och bröd i lösvikt. Ost har jag köpt över disk och så ber man dem att lägga den i papper, säger Ellen Palm.
Schampo eller tandkräm köpte hon inte alls under november eftersom det är varor som i princip bara går att få tag på i plastförpackningar. Som tur var klarade hon sig på det hon hade hemma sedan tidigare. Men annat fick hon överleva utan. Vanligt smör till exempel, liksom mjölk och filmjölk vars pappersförpackningar är laminerade med plast på insidorna.
– Det är samma sak med glasburkar, eftersom det finns en plasthinna på insidan av locket. Men det är jättesvårt att veta. När man ska återvinna står det bara vad förpackningen innehåller mest av men den kan fortfarande innehålla plast.
Trillade nästan dit på skorpor
Ellen Palm var nära att trilla dit på några kardemummaskorpor. De låg i vad som verkade vara en papperspåse men när hon rev lite i den såg hon att det var plast på insidan. Det var bara att undertrycka skorpsuget. Hennes kompis åkte däremot dit.
– Hon skulle göra glögg och köpte russin på kartong och det stod att den skulle källsorteras som papper. När hon öppnade den så såg hon att russinen låg i en plastpåse. Men det var ju helt omöjligt för henne att veta innan.
Ellen Palm understryker att hon inte på något sätt är en motståndare till plast. Hon tycker det kan vara ett utmärkt material i många fall. I bilar och flygplan bidrar det till exempel till att hålla vikten och, därmed, bränsleförbrukningen nere. Vissa livsmedel håller längre om de är inplastade.
– Jag tycker inte det är ett dåligt material men jag tycker det är dåligt när det används i onödiga mängder och kommer från fossila råvaror. Gör man plast från biomassa som inte bidrar till nya växthusgaser är det inte ett dåligt material, så länge man inte skräpar ner eller det hamnar i haven så klart. Används plast på rätt sätt är det inte ett problem, säger Ellen Palm.