Samtidigt har finansminister Magdalena Andersson (S) varit tydlig med att reformutrymmet är kraftigt begränsat efter att riksdagen antog Moderaternas och Kristdemokraternas budget i höstas. I den minskade anslagen till miljö- och naturvård med 2,1 miljarder kronor jämfört med övergångsregeringens förslag. Bland annat försvann 600 miljoner kronor till åtgärder för värdefull natur.
Verksamheter har satts på paus
Flera miljömyndigheter har vittnat om hur neddragningarna lett till uppsägningar och att miljöskyddsarbete delvis eller helt satts på paus. För Naturvårdsverket handlar det om en 40-procentig neddragning och myndighetens ekonomichef Håkan Svaleryd har varnat för att det nu kan bli svårt att nå en del av miljömålen. Så frågan är om regeringen verkligen kan leverera den vår-räddningsbudget för klimatet som många miljöengagerade hoppas på?
När merparten av regeringens miljö- och klimatsatsningar förhandspresenterades på tisdagen stod det klart att totalt två miljarder kronor går till detta område. Bland annat förstärks Klimatklivet med 750 miljoner kronor och 300 miljoner kronor avsätts för att säkerställa att utbyggnaden av solceller kan fortsätta. Sedan tidigare är det också känt att regeringen behåller flygskatten, vilket innebär att regeringen inte genomför det tillkännagivande som fanns i M/KD-budgeten om ett avskaffande.
Den tidigare miljöministern och numera MP:s ekonomiskpolitiske talesperson Karolina Skog säger till Dagens ETC att vårändringsbudgeten främst handlar om att laga ”de värsta revorna” i den budget som riksdagen röstade igenom i höstas.
– En väldigt stor del handlar om att försöka rädda delar av det som M och KD har raserat, inte minst vad gäller myndigheternas viktiga miljöarbete.
”Medvetet angrepp”
Karolina Skog kallar KD:s och M:s kraftiga budgetneddragningar på miljöområdet för ett ”oerhört allvarligt och medvetet angrepp mot våra miljömyndigheter”. Hon beskriver budget-
slakten som en del av en nykonservativ våg som nu sveper fram i flera länder och tycker att det är viktigt att allmänheten blir varse vad som sker.
– I den här nykonservativa vågen blir Ebba Bush Thor, som pratar om en ”myndighetsvänster”, vår egna Sarah Pahlin. Det handlar om både ett retoriskt angrepp, genom att misstänkliggöra, och ett faktiskt, genom att nedmontera miljöarbetet och lägga pengarna på skattesänkningar för de rika. En tredje oroväckande sak är hur fakta och vetenskap nu politiseras, exempelvis i kärnkraftsdebatten där man vrider om någonting och säger att IPPC förespråkar kärnkraft när panelen i själva verket är är neutral i frågan, säger Karolina Skog.
Hon efterfrågar ett ”politiskt uppvaknade” beträffande att sådant som många nog tycker är självklart – som att vi ska ha frisk natur och miljö – faktiskt har blivit politiserade frågor i dagens Sverige.
– De neddragningar i miljöarbetet som M och KD:s höstbudget innebar är procentuellt större än de som Donald Trump ville få igenom i USA, men som där stoppades av kongressen. Det går snabbt att riva ner, men tar lång tid att bygga upp.
M och KD argumenterar för att Klimatklivet och flera av regeringens klimatsatsningar är verkningslösa och har fått kritik av Konjunkturinstitutet. De anser att pengarna istället ska gå till saker som gör större nytta.
– Ja fast det är ju en ihålig argumentation, för det de har gjort är att slakta miljöbudgeten och öka rikas människors konsumtionsutrymme. Så det finns tydliga bevis för att de dom vill ha är mindre miljöpolitik– inte en annan miljöpolitik.
De nya åtgärder som regeringen kommer med i vårändringsbudgeten ska finansieras enligt krona för krona-principen. Är inte miljö- och klimatkrisen så akut att det är värt att släppa på den principen?
– Jag tycker att det finns investeringar som är så långsiktiga att vi ska överväga att göra undantag från det finanspolitiska ramverket, till exempel när det gäller satsningen på höghastighetståg. Samtidigt tror jag på budgetdisciplin. Från MP:s sida säger vi att vi varken ska lämna ekonomiska eller ekologiska skulder till nästa generation.
Hur går det med den där sista biten då?
– Ja just nu går ju inte det så bra... Så absolut, jag är frustrerad över att omställningen går så långsamt. Ett sätt att kombinera krona för krona-principen med kraftfull miljöpolitik är att ta bort de klimatskadliga subventionerna. Därför är jag väldigt glad att vi nu kommer att ta bort subventionerna till gruvindustrin och till kraftvärme, som Bolund aviserat. Det är en bra början.
Karolina Skog satt tidigare med i Arlandarådet och Dagens ETC har avslöjat att det finns en stor spricka mellan regeringspartierna i frågan om flygplatsens utbyggnad.
Upplevde du att det skulle bli problem att komma överens här och kan MP sitta kvar i regering om expansionsplanerna förverkligas?
– Arlandarådet var inte ett råd där vi skulle komma överens, men det jag kan säga är att det var väldigt tydligt att jag hade en avvikande syn på flygets utveckling än de andra representanterna. S och MP har ju grundläggande skillnader i hur vi ser på miljöfrågan. Samtidigt är Socialdemokraterna väldigt väl medvetna om att hela vår anledning att vara med i regeringen är att få framsteg på området, så om arbetet inte fortsätter framåt har vi ingen anledning att vara kvar.
M tillbakavisar kritiken
Jessica Rosencrantz, Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson, tycker att Karolina Skog har fel om M/KD-budgeten och säger i en mejlkommentar till Dagens ETC att moderaterna står upp för en ”miljö- och klimatpolitik som gör skillnad på riktigt”.
– De senaste åren har Sveriges utsläpp ökat enligt SCB och vi är i praktiken inte närmre att nå miljömålen idag än vad vi var för fyra år sedan. Vi satte stopp för den ineffektiva symbolpolitiken och vi står upp för äganderätten i skogen samtidigt som vi stärker det svenska jordbrukets konkurrenskraft.Vi tog steg för att skynda på omställningen av våra transporter och vi stöttar industrins resa mot fossilfrihet, skriver hon.
Dagens ETC har även sökt KD för en kommentar.