I förmiddags (tisdag) kom beskedet om de nya fiskekvoterna från EU:s ministerråd. Fiskeministrarna har beslutat att tillåta ett fiske på 55 miljoner kilo i Bottenhavet och 40 miljoner kilo i centrala Östersjön.
– Det är enormt höga kvoter, och högre än vad ICES säger att bestånden tål när det gäller strömmingen, säger Nils Höglund, fiskeexpert på miljönätverket Coalition Clean Baltic.
Dessutom sätts en fångstkvot på 201 000 ton skarpsill.
– Det innebär en bifångst på minst 40 000 ton strömming, fortsätter han.
Industrifisket trålar rent
Svenska småskaliga kustfiskare har märkt att det är slut på sill och strömming längs kusterna i Östersjön. Flera av dem skulle därför välkomna ett stopp för fisket under några år, i förhoppning att bestånden ska återhämta sig.
Men regeringen och SD har sagt nej – med argumentet att ett fiskestopp skulle ”lägga en våt filt över Sveriges kustnära, småskaliga fiske”.
– Vi tycker det är viktigt att vi värnar de småskaliga fiskarna, de som fiskar för konsumtion för dig och mig, men att vi självklart också behöver ha betydligt lägre kvoter än vi har haft tidigare, sa landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i en intervju med P4 Norrbotten förra måndagen.
Enligt kustfiskarna själva beror bristen på sill och strömming på att de stora trålarna tar upp för mycket av fisken.
Vid tisdagens presskonferens förklarade Spaniens fiskeminister Luis Planas Puchades rakt ut att rådet valde att skydda fiskenäringen.
– Med det här beslutet från EU-ministrarna återstår bara för kustfiskarna i norr att fortsätta se på när 55 miljoner kilo strömming tas upp ute till havs, säger Nils Höglund.
”Lagligheten bör prövas”
De stora trålarna dammsuger den grunda Östersjön på sill och strömming. Det mesta blir djurfoder. Fiskeministrarnas beslut att ge grönt ljus för fortsatt industrifiske går på tvärs mot både EU-kommissionen, Internationella Havsforskningsrådet ICES och EU:s förvaltningsplan för Östersjön som säger att det borde vara nollkvot för strömmingsfisket i både Bottenhavet och centrala Östersjön.
– Fiskeministrarna valde medvetet att ignorera kommissionens förslag som baserades på den allvarliga situationen, på vetenskapliga data och på befintliga regler. Lagligheten i beslutet bör prövas av domstol då länderna helt öppet bortser från de regler de själva beslutat om, säger Nils Höglund.
Fotnot: Dagens ETC har sökt landsbygdsminister Peter Kullgren.