Har du tröttnat på de stora elbolagen som tar ut miljoner i vinster?
Byt till ETC El, så hjälper du Sverige att ställa om till förnyelsebar energi!
– I de länderna beror det framförallt på dålig energieffektivitet. Under vintern har de stora problem med uppvärmningen. Husen är inte byggda så att de isolerar tillräckligt, säger Julien Morel, utredare på Energimyndigheten.
I flera andra länder där energifattigdomen är utbredd är orsaken att inkomsterna är låga. Fattigdomen är inte bara isolerad till energikostnader, utan överhuvudtaget är fattigdomen stor.
– I många länder handlar det egentligen om ett fattigdomsproblem, inte om ett energiproblem. Inom EU finns ett begrepp som kallas utsatta kunder, som på sätt och vis snarare sätter fingret på vad det handlar om. Du är utsatt för att du är beroende av en viss sak, men saknar ekonomiska medel, säger Daniel Jonsson, forskningsledare på Försvarets forskningsinstitut, och medförfattare till en rapport om energifattigdom och försörjningsmedel.
Effektivisera av hälsoskäl
Även Storbritannien har problem med energifattigdom. Enligt tidningen Hem och hyra dör 2 700 människor varje år i England och Wales, på grund av att de inte har råd att värma upp sina hem och därmed får olika sjukdomar. Julien Morel menar att många länder ofta bortser från att energifattigdom kan få så stora konsekvenser.
– Mervärdena som fås av energieffektivisering lyfts sällan upp på politikernivå. Hus och byggnader behöver energieffektiviseras inte bara av klimatskäl och ekonomiska skäl, utan också av hälsoskäl. Har människor råd att hålla sina hus varma blir de också friskare, säger han.
Enligt rapporten från Insight Energy är en av de viktigaste åtgärderna för att minska energifattigdomen just att få hus och byggnader mer energieffektiva. Rapportförfattarna menar att EU borde införa riktade stöd till sådana projekt, framförallt när det handlar om att renovera bostäder där många energifattiga, låginkomsttagare och ekonomiskt utsatta bor. Daniel Jonsson tror också att en transparent energimarknad spelar roll. I alla fall för elpriset.
– Transpararens på elmarknaden leder till lägre priser. I de länder som har hög grad av slutenhet tenderar elen att bli dyrare, och det leder i sin tur till att fler har svårt att betala för elen, säger han.
I EU i stort har hushållens energikostnader ökat. Enligt Insight Energy spenderar invånarna i EU i snitt 6,4 procent av sin totala konsumtion på förbrukning av el, gas, värme och kyla – en ökning med 15 procent jämfört med för fem år sedan.
– I Sverige har priserna gått ned de två senaste åren, men dessförinnan ökat snabbare än andra priser. Sannolikt ser det ut på liknande sett i EU i stort, säger Julien Morel.