Mössor, vantar, jackor och annat som barnen tappat bort i skolan behöver inte vara borta för alltid.
Vanligen läggs både kläder och prylar på vift i en låda någonstans på skolan, i väntan på sina ägare. Men få verkar sakna sina borttappade persedlar. Även dyra och nya märkeskläder kan bli liggande. Det berättar Teresa Tanisawa, som är en av grundarna till nya företaget Skolreturen.
– Ofta bjuder skolorna in vårdnadshavarna att komma och hämta kvarglömda saker, men det är i princip inga som kommer, så de åker till tippen och dumpar kläderna i containern för ”brännbart”, säger hon.
I juni i år avslutade Teresa Tanisawa och hennes vän och kompanjon Francesca Agostino ett pilotprojekt där de samlade in kvarglömda kläder från 18 skolor i Stockholmsregionen.
”Enorma mängder”
– Vi ville testa vår idé om att ta vara på kvarglömda kläder och se om det fanns intresse från skolornas sida. På tre månader samlade vi in 1 400 kilo kläder. Det är enorma mängder, säger hon, och tillägger att de varit i kontakt med många fler skolor inför starten av företaget som drog igång verksamheten i augusti.
– Vår undersökning visar att det finns ett stort behov bland grundskolor att hitta en lösning. I dagsläget har de inga självklara alternativ annat än att tvingas kasta fina och fullt fungerande kläder.
En uppskattning baserad på pilotprojektets siffror och antalet elever i Sveriges grundskolor ger vid handen att minst 770 000 kilo kvarglömda kläder slängs varje år.
– I vår pilot glömdes 0,7 kilo kläder per elev kvar, men vissa skolor har betydligt högre siffror, så det är lågt räknat.
Högst halva nypriset
Idag samlar Skolreturen in kläder från 25 grundskolor, kläder som skolorna annars skulle ha slängt, eftersom välgörenhetsorganisationer inte tar emot så här stora mängder otvättat material.
Kvaliteten på det insamlade är generellt sett hög, enligt Teresa Tanisawa.
– Det är ofta fina saker, ganska mycket märken som är eftertraktade på second hand-marknaden.
Den huvudsakliga inkomstkällan är tänkt att vara webbutiken Oddly reloved, där de felfria insamlade kläderna säljs.
– Priset är alltid högst halva nypriset, sen avgör skicket om vi drar av mer än 50 procent. Vi ligger högre i pris än de stora välgörenhetsorganisationerna, eftersom det är ganska mycket jobb. Varje plagg är tvättat, kontrollerat och granskat. Alla dragkedjor fungerar, lösa knappar är isydda och så vidare.
Lagar och syr om
Det som inte säljs men är fullt användbart skänks bort.
– Vi har valt att skänka saker till lokala initiativ, som exempelvis boenden för familjer från Ukraina och kvinnojourer. Hjälmar och skridskor skänker vi till organisationer som erbjuder utrustning till ungdomar som inte har.
Det som varken kan säljas eller skänkas tas till vara på andra sätt.
– Vi lagar och syr om och försöker använda allt material vi får in. Mest på kvällstid i ärlighetens namn, men för mig är det ett stort intresse att sy och skapa. Det är en rolig del av det vi gör.
Varifrån kommer ert intresse för återbruk?
– Vi har båda barn och har upplevt de stora mängder kvarglömda saker som finns i skolan och hört skolpersonal vittna om hur hemskt det känns att behöva slänga så mycket. Vi tänkte att det borde finnas utrymme för en lösning.
Sedan de båda vännerna lärde känna varandra under studenttiden i Lund har de arbetat främst inom IT-kommunikation och marknadsföring
– Jag har jobbat i ett internationellt sammanhang i många år, men har sett fram emot att ha ett globalt perspektiv – fast på en lokal marknad. Och vi tyckte båda att det vore roligt att göra något nytt där det känns som att vi bidrar till något positivt, säger Teresa Tanisawa.