Magdalena Boork är projektledare för BeyondViz och forskare vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Hon tror att om människor bara blir medvetna om sitt elslöseri kommer beteendet förändras, särskilt om man kan få med sig arbetsledningen på tåget. Men för att det ska ske måste det finnas ett ekonomiskt incitament, säger hon.
– Kan vi visa att det finns en besparingspotential kan vi motivera att fler arbetsplatser arbetar med att förändra sitt beteende. Verkligheten är ju sådan att ekonomin är en motivation för ledningen, säger hon.
BeoyndViz startade i höstas och pågår nu på fyra arbetsplatser i Sverige där man arbetar i kontorslandskap. Forskargruppen mäter just nu hur stor elanvändningen är och försöker hitta metoder att visualisera detta och på så sätt minska elförbrukningen.
– Vi är inne på att installera mätare för att kunna ge personalen återkoppling på den egna energianvändningen. Det är svårt att säga exakt hur mycket energi som slösas bort, eftersom tillgänglig statistik är begränsad. Vi har dock tidigare sett exempel där ungefär hälften av elen i de enskilda kontorsrummen användes när ingen befann sig där, säger Magdalena Boork.
Genom att mäta varje kontorsrum för sig hoppas forskarteamet att arbetarna tar med sig beteendet ut på resten av arbetsplatsen. Magdalena Boork berättar att arbetet på arbetsplatser har kommit på efterkälken, de stora kampanjerna för att agera energismart har riktat sig mot hushållen.
– Men man beter sig annorlunda på jobbet och hemma och det är inte nödvändigtvis så att man tar med sig det beteendet till jobbet. Dessutom uppmuntras sällan energisnålhet från ledningen på arbetsplatser. Oftast finns inte de incitament som behövs på jobbet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Stora effektiviseringar möjliga
I Japan däremot har man genomfört en stor förändring för att spara el på arbetsplatserna. Projektet Setsuden (japanska för ”Spara el”) startade under sommaren 2011, bara månader efter Fukushima-katastrofen, med målet att kraftigt dra ner på elanvändningen. Anledningen var stora elavbrott i östra Japan till följd av katastrofen. Då stängdes bland annat rulltrappor av och dresscoden ändrades på kontoren så att folk kunde klä sig varmare och därmed inte använda lika mycket luftkonditionering. I september samma år hävdes flera av restriktionerna men vanan höll i sig och är en del av det japanska samhället.
BeoyndViz förespråkar ännu inte så radikala förändringar, men hoppas genom sitt försök på fyra arbetsplatser hitta lösningar som är genomförbara på kontorslandskap i hela Sverige. Än så länge har man valt att hålla sig till just kontorslandskapen, även om den svenska industrisektorn står för en tredjedel av all energianvändning i landet, enligt en rapport från Länsstyrelsen i Skåne.
– Vi har funderat på det också, men någonstans måste vi börja. Tanken är att kunna göra en avgränsning till kontoren nu och sedan utveckla arbetet till andra områden senare.
BeyondViz-projektet kommer fortsätta fram till slutet av 2017.