– En del av charmen med en damm är att även små vattenytor gör skillnad. Du kan gräva ner en gammal badbalja som du hittat på loppis, säger Erik Hansson.
Större dammar
Erik Hansson är projektledare på Rikare trädgård, som är ett samarbete mellan flera miljöorganisationer och vars mål är att främja biologisk mångfald samt inspirera Sveriges odlare att ta hänsyn till inhemska växter och djur. För honom handlar dammen inte främst om att den är fin att titta på – utan om dess möjligheter att öka den biologiska mångfalden i våra trädgårdar. Vattendrag får djurlivet att må bra. Fåglar kan dricka och bada och grodor lägga ägg. Och med rätt växter trivs där också pollinatörer som bin, humlor och fjärilar.
– Väldigt många trädgårdar består idag bara av en kortklippt gräsmatta och ett trädäck. I sådana områden kan ett litet vattenhål verkligen bli en oas, säger Erik Hansson.
Den som vill anlägga en lite större damm bör kolla upp sin jord. Finns det mycket lera i marken kan den stampas till, så att det bildas en ”botten”. Annars går det bra att lägga en dammduk längst ner och sedan fylla på med grus, sand och vatten.
– En stor damm ger bäst effekt om du är ute efter biologisk mångfald och att locka så många arter som möjligt till trädgården.
Det är viktigt att tänka på vilka växter man planterar, enligt Erik Hansson. Vissa växter är invasiva vilket innebär att de sprider sig kraftigt dels i din egen damm men också till andra våtmarker. I övrigt kan man se till att ha en variation av växter både i vattnet och bredvid dammen.
– Beroende på ambitionsnivå kan man göra väldigt fint med olika vattenväxter och kanske en liten bäck som rinner genom trädgården till dammen, säger Erik Hansson.
Många soltimmar
Det är också bra att fundera på var i trädgården dammen ska placeras. Insekter och smådjur gillar värme.
– Det är bra att anlägga den så att den tidigt blir uppvärmd av solen och får många soltimmar. Det ska gärna vara många gömställen i närheten med buskar eller växter, så att grodor känner att det är tryggt att ta sig fram till dammen.
Och grodor är inte alls dumt att ha i trädgården, menar Erik Hansson. De är goda vänner till trädgårdsmästaren eftersom de äter sniglar som annars kalasar på växterna. Med grodor i trädgården väntar också fina naturupplevelser.
– Jag har själv inte lyckats få några grodor i min lilla damm än men det är en fantastisk känsla att sitta på kvällarna och höra hur grodorna sjunger.
Utnyttja gemensamma ytor
För den som oroar sig för att den vackra dammen ska förvandlas till ett grumligt tillhåll för myggor har Erik Hansson lugnande ord.
– Får man bara en mångfald av arter i dammen så är mygg föda åt många andra djur, så det brukar lösa sig av sig själv, säger han.
Du kan behöva rensa i dammen ibland – speciellt om det blåser ner mycket löv i vattnet.
– Men det är bara att plocka bort lite löv när man ändå kollar till sin damm.
De flesta har ju inte en egen trädgård men Erik Hansson ser inget hinder att du som bor i lägenhet använder de gemensamma ytorna för att anlägga en damm. Även i områden med kolonilotter går det utmärkt att anlägga en gemensam damm.
– Bara du är överens med grannarna och fastighetsägare först såklart.
Varför ska du anlägga en damm?
En av de effektivaste insatserna du kan göra för djurlivet i din trädgård.
Fler insekter, fåglar och grodor ger större hjälp mot de djur som käkar av dina växter. Grodor och paddor äter till exempel sniglar.
Chans att skapa en vacker plats i trädgården.
Hjälper fåglar och andra djur under torka.
Ger möjlighet att etablera vackra vattenväxter.
Fem tips på hur du gör
1. Bestäm storlek – stor damm eller en balja?
2. Bestäm plats – gärna den soligaste platsen som dessutom är i lä.
3. Välj växter som pollinatörer gillar och undvik invasiva arter.
4. Plantera gärna växter på vår eller höst.
5. Grunda områden är viktiga. Låt gärna stenar sticka upp ur vattnet. Det underlättar för drickande och badande fåglar och djur.
Källa: Rikare trädgård