Dagens ETC tog prover från flera bäckar och sjöar som kommit i kontakt med Fortums vatten. Dessa skickades sedan till laboratorieförataget Eurofins för analys.
Bild: Emanuel Hendal
Dagens ETC
Avslöjandet om att skyhöga halter PFAS läcker ut från Fortums avfallsanläggning fortsätter att uppröra. Om dricksvattenkvalitén påverkas ska principen om att förorenare betalar gälla, anser organisationen Svenskt vatten – som är kritisk till att åtgärder dröjer.
Samtidigt har varningsskyltar satts upp i Kumla efter att universitetssjukhuset genomför en hälsoutredning med utgångspunkt i Dagens ETC:s granskning.
Sjön ligger blank, besökare stannar till och det skulle kunna vara vilken sommarscen som helst vid en sjö på idylliska Närkeslätten. Men under ytan står det, bokstavligen, inte rätt till – vilket några nyligen uppsatta och inplastade A4-papper på platsen skvallrar om.
Ett längre stenkast från bryggorna, som under lång tid nyttjats av bland annat fritidsfiskare, har en förrädiskt färg- och doftlös bäck sitt utlopp. Den rinner från Fortums anläggning för farligt avfall och innehåller alarmerande höga halter av miljö- och hälsofarliga kemikalier i ämnesgruppen PFAS. Det kunde Dagens ETC avslöja i våras efter att ha tagit egna vattenprover med hjälp av laboratorieföretaget Eurofins.
Avråder nu från bad
Efter granskningen har kommunen beslutat att, via inplastade utskrifter, varna allmänheten som vistas kring sjön Söderhavet där Fortums bäck har sitt utlopp.
Sedan tidigare har kommunen avrått från fiske i området, men nu gäller det även bad. Till grund för beslutet ligger en riskbedömning som kommunen gjort i samråd med Arbets- och miljömedicinska enheten på universitetssjukhuset i Örebro (AAM).
”Riskbedömningen fokuserar på exponering för PFAS i samband med bad i Söderhavet, baserat på mätdata som publicerats i Dagens ETC”, skriver AMM och landar i rekommendationen att bad i det förorenade vattnet innebär en onödig risk och därför bör försiktighetsprincipen råda.
– Bedömningen är att det i dagsläget inte finns någon akut risk med att bada, men utifrån att vi vill minska den sammanlagda exponeringen för de här ämnena, framför allt för barn, så avråder vi från bad, säger Kumla kommuns enhetschef Erika Andersson.
Utsläppen fortsätter
Efter avslöjandet har även forskare, myndigheterexperter, boende och lokala beslutsfattare dryftat sin oro över Fortums PFAS-utsläpp. Men Länsstyrelsen, som har tillsynsansvar över avfallsverksamheten, har inte kommenterat vattenproverna eller satt in åtgärder mot finskägda Fortum. Även bolaget har vägrat svara på Dagens ETC:s frågor om de höga gifthalterna.
Samtidigt fortsätter Fortum att ta emot högkoncentrerat PFAS-avfall, såsom räddningstjänsternas utfasade brandskum, för destruktion via förbränning. Metoden ifrågasätts i forskarvärlden eftersom det inte finns några studier som visar att den fungerar tillfredsställande. Istället kan hälso- och miljögiftet fortsätta läcka ut via både rökgaser och vattensystem, visar studier.
Invånarna frustrerade
Bland de boende är frustrationen över senfärdigheten stor.
– Jag är otroligt bekymrad. Det är så mycket snack, men det är ingen som agerar trots att man vet hur farligt det är. Och vad gör Fortum under tiden? De passar väl på att elda upp allt brandskum, säger Karin Lindqvist Kax, som bor i kommunen och har engagerat sig i PFAS-frågan.
Lennart Tjäderbäck, som driver ett jordbruk i närheten av anläggningen, är även han starkt kritisk till att så lite händer.
– Det här gäller inte bara oss som bor här i trakten, utan gifterna kommer också ut i dricksvattnet som förser hela Mellansverige. Länsstyrelsen säger att de agerar efter de juridiska normer som gäller. Men då betyder ju det att lagstiftningen måste vara för snäll, och att det är fel på normerna. Jag tycker nästan att de borde slå igen anläggningen, säger han.
”Räkning till Fortum”
Enligt uppgift till Dagens ETC kan Kumla kommun nu komma att ta egna PFAS-prover i området för att få en ännu tydligare bild över problemets omfattning. Men många – inklusive Svenskt vatten, branschorganisation för landets kommunala vatten- och avloppsbolag – anser att tuffare åtgärder krävs.
– De PFAS-data ni redovisat för bäcken är verkligen skyhöga. Fortum och tillsynsmyndigheten behöver agera omedelbart här, säger Anders Finnson, Svenskt vattens expert på kemikalier och EU-lagstiftning.
Han påpekar att PFAS-halterna är mycket oroande ur ett dricksvattenperspektiv. Om vattnet i den starkt förorenade bäcken når dricksvattentäkter och bidrar till att halterna överstiger 4 nanogram per liter (det nya gränsvärde för PFAS4 i dricksvatten som snart börjar gälla i Sverige) måste dricksvattenverk installera dyr och klimatpåverkande PFAS-rening.
– De ökade kostnaderna för dricksvattenreningen måste därmed finansieras av ökade VA-taxor hos kommuninvånare – och detta blir helt galet. Om kommuner behöver installera dricksvattenrening på grund av utsläppen bör de nu starta förberedelser så att den räkningen kan skickas till Fortum. Principen om att förorenaren betalar behöver tillämpas, säger Anders Finnson.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.