I fredags avslutades det senaste av ISA:s möten om djuphavsgruvdriftens framtid. ISA är ett FN-anslutet organ med uppgift att både reglera gruvdriften och skydda havsmiljön. Idag saknas regler för gruvbrytning i havet. Vad som ska hända med de ännu till stor del outforskade marina livsmiljöerna på internationellt vatten avgörs under de närmaste åren.
På ena sidan: forskning och vetenskap och internationella miljöorganisationer, men också en liten men växande grupp länder och bolag som Volvo och Samsung som kräver en försiktighetspaus eller ett moratorium för starten av gruvdrift till havs.
Fem nya länder – Tuvalu, Österrike, Honduras, Guatemala, Malta – ställde sig under det tre veckor långa mötet bakom kravet på en försiktighetspaus.
– Ju mer vi vet om djuphavsbrytning desto svårare är det att motivera det. Allt fler vetenskapliga bevis visar att lösningen på frågan om djuphavsbrytning är ett moratorium, sa Louisa Casson, Greenpeace talesperson som var på plats vid förhandlingarna i Kingston, Jamaica.
Otåliga gruvbolag
På den motsatta sidan finns nationer som Norge – det första land som öppnat upp för kommersiell gruvdrift till havs – och den internationella gruvindustrin, med det kanadensiska gruvbolaget Metals Company i förtruppen. Bolaget väntas, som första gruvbolag någonsin, lämna in en tillståndsansökan om gruvdrift i Stilla havet, till ISA senare i år.
Det skulle vara kontroversiellt, enligt Daniel Bengtsson, kommunikationschef på Greenpeace Norden, eftersom regeringarna i ISA:s råd har kommit överens om att djuphavsgruvdrift inte bör starta så länge verksamheten inte är reglerad.
– Gruvbolagen är otåliga att komma igång. Det har lett till desperata försök att få regler på plats så att de har en motivering för att starta exploateringen av havsbottnen, säger Daniel Bengtsson.
Ny generalsekreterare
Michael Lodge, ISA:s nu avgående ordförande, har under lång tid anklagats för att gå gruvintressenas ärenden. Spelplanen kan ändras sedan församlingen, inklusive Sverige, i fredags röstade fram Michael Lodges motkandidat, den brasilianska oceanografen och diplomaten Leticia Carvalho, till ordförandeposten.
– Leticia Carvalho har lovat att göra myndighetens arbete mer transparent och ansvarstagande, säger Daniel Bengtsson.
Växande motstånd
Idag står ett drygt 30-tal länder, däribland Sverige, bakom ett tillfälligt stopp för gruvbrytning. Endast Frankrike kräver totalstopp. Det är en minoritet av de 168 länder, plus EU, som är medlemmar i ISA:s församling.
– Församlingen diskuterade för första gången någonsin möjligheten för en allmän policy till skydd av den marina miljön. Det kan bli ett verktyg för att införa ett moratorium, säger Daniel Bengtsson.
En viktig anledning till det växande motståndet är enligt honom ny forskning som avslöjar att de potatisstora metallknölar (polymetalliska noduler) som företag vill bryta på havsbotten verkar skapa syre i total frånvaro av solljus. Upptäckten skapade rubriker över hela världen och flera länder har, enligt Daniel Bengtsson, hänvisat till studien som ett av skälen till försiktighet.
Deltog via ombud
Sverige var inte på plats i Jamaica under mötet, men deltog, enligt Daniel Urso, pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström (M), genom ombud. ”Den svenska positionen är att utvinning i djuphavsbottnen i områden utanför nationell jurisdiktion inte bör tillåtas innan det finns tillräckligt bra vetenskaplig kunskap om organismer och dess ekosystem i djuphavet, samt av konsekvenserna av utvinningen, för att undvika att den marina miljön tar skada", skriver Daniel Urso i en mejlkommentar till Dagens ETC.