I veckan berättade Dagens ETC om forskaren ”Clara” som nekas medborgarskap i Sverige för att hon under hösten 2023 deltog i en klimataktion på Bromma flygplats.
I samband med aktionen gick Swedavia ut med uppgifter om att protesten, där Claras bidrag bestod i att stående på en parkeringsplats hålla upp en banderoll, hade hindrat ett ambulansflyg från att landa.
Det statliga flygplatsbolaget tvingades senare att pudla, efter att Dagens ETC avslöjat att det inte alls handlade om ett ambulansflyg – utan om ett tomt privatflyg på väg tillbaka från London.
Spreds snabbt
Trots att uppgifterna från Swedavia var felaktiga hann de få vingar och spreds både av svensk och utländsk press, samtidigt som många – bland annat moderaten Maria Stockhaus (M) – ondgjorde sig över aktivisterna i sociala medier.
Och för Clara, som kommer från ett annat EU-land och inte vill figurera med sitt riktiga namn, har konsekvenserna blivit ödesdigra. I höstas nekades hon svenskt medborgarskap, med hänvisning till delaktighet i den uppmärksammade klimataktionen. I motiveringen står det att hon inte ”uppfyller kravet på ett hederligt levnadssätt” eftersom hon är brottsmisstänkt.
Clara var tidigare misstänkt för brottet flygplatssabotage, som kan ge maximalt fyra års fängelse, men rubriceringen är nu ändrad till skadegörelse.
Själv har hon väldigt svårt att förstå hur hon kan vara anklagad för något brott, något hon utvecklat för Dagens ETC:
– Om man inte kan hålla i en banderoll och samtidigt leva upp till kravet så tror jag att vi behöver tänka lite till. Vilka rättigheter vill vi ska finnas i Sverige?
Stöd från FN
Nyligen fick hon stöd från FN:s särskilda rapportör för Århuskonventionen, Michel Fors. Han har riktat skarp kritik mot Sveriges agerande i Claras fall och även en känga mot Maria Stockhaus för sitt ”inflammatoriska språkbruk, som framställer fredliga miljödemonstranter som allvarliga brottslingar”.
Nu stämmer även Miljöpartiet in i den skarpa kritiken. Med anledning av FN:s uttalanden, Dagens ETC:s avslöjande och konsekvenserna för Clara planerar nu partiet att kalla det statliga flygbolaget Swedavia till en utfrågning i Trafikutskottet.
– Vi vill veta hur sjutton det kommer sig att Swedavia hade så fel och varför de gick ut med informationen om ambulansflyget utan att ha på fötterna. Vad var syftet? Det finns ett stort frågetecken kring hela agerandet och vi vill att de förklarar sig, säger MP-ledamoten Linus Lakso.
Han vänder sig också emot den hätska stämning som piskats upp mot fredliga miljöaktivister, vilket Maria Stockhaus utspel och de felaktiga uppgifterna från Swedavia bidrog till. Att Clara nekas medborgarskap för att ha utövat sina demokratiska rättigheter ser han dessutom som ett tydligt exempel på de ”orimliga konsekvenserna av Tidöpartiernas politik”.
– Sammantaget blir allt det här ett hot mot demokratin och rätten att uttrycka sina åsikter fritt.
Hur kommer det sig att ni kallar Swedavia till utskottet först nu och inte 2023 när det stod klart att bolaget hade spridit felaktiga uppgifter?
– Jag minns att vi reagerade på uppgifterna även då, men med det uttalande som nu kommit från FN blir det väldigt svårt att vifta bort kritiken. Vi vill därför få tydliga svar på hur det här har kunnat hända.
Linus Lakso instämmer även i FN:s kritik mot Maria Stockhaus uttalanden på X/Twitter i samband med klimataktionen. Den moderata riksdagsledamoten skrev där att ”aktivister riskerar människors liv” och ”om den som var i ambulansflyget avlider borde aktivisterna dömas för mord”.
– Det är osedvanligt omdömeslösa uttalanden av en riksdagsledamot som nu dessutom är gruppledare för sitt parti i Trafikutskottet. Jag har aldrig tidigare hört talas om att FN riktar så skarp kritik mot en enskild riksdagsledamot.