Utfrågningen i miljö- och jordbruksutskottet kommer i kölvattnet av det avslöjande som Dagens ETC och SR Vetenskapsradion gjort om hur kemikalielobbyn försöker stoppa det europeiska arbetet med att begränsa användningen av PFAS. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har avböjt en intervju med Dagens ETC. Till Studio Ett säger hon att Sverige vill ha mycket restriktiva regler kring användningen av evighetskemikalierna.
Samtidigt har regeringen skurit ned på anslagen till Kemikalieinspektionen, den myndighet som lagt fram och arbetar med att forma begränsningsförslaget för PFAS. Myndigheten får 18 miljoner mindre i pengapåsen 2025 jämfört med året innan.
– Regeringen och framför allt Romina Pourmokhtari har varit ute och sagt att de tar det här med PFAS på största allvar. Samtidigt ser vi att de drar ner på anslagen, framför på Kemikalieinspektionen, säger miljö- och jordbruksutskottets ordförande Emma Nohrén (MP) till Dagens ETC.
Nedskärningar rimmar illa med löften
Myndigheten har behövt införa ett anställningsstopp och majoriteten av de provanställda har fått sluta. Att personalstyrkan minskar påverkar även myndighetens möjlighet att jobba med en annan fråga som klimat- och miljöministerns profilerat sig i – att förbjuda importer från Temu och Shein. Kemikalieinspektionen anser att den saknar resurser för att testa kläder och andra varor från de kinesiska lågprisplattformarna.
– Kemikalieinspektionen är vår viktigaste expertmyndighet på kemikalieområdet. De har en väldigt hög trovärdighet även bland sina kollegor runt om i Europa. Att personer och kunskap försvinner på grund av nedskärningar rimmar väldigt illa med att ministern säger att hon ska göra allt som står till buds för att fixa det här med PFAS. Den frågeställningen vill utskottet ha klarhet i, säger Emma Nohrén.
Även ideella organisationer som Sveriges konsumenter och internationella kemikaliesekretariatet Chemsec, som båda jobbar med PFAS-frågor på olika sätt, har fått se sina anslag minska. I höstas slog forskare från Örebro universitet fast att frivilligorganisationer är viktiga för att få företag att fasa ut de farliga kemikalierna i förpackningar.
– Vårt statsbidrag är nollat sedan 2025. Vi har försökt att väga upp för industrin även om vi vet att det aldrig kommer att gå i den mån att vi vet vilken stor lobby det är, säger Maria Hammarling till Sveriges Radio.
Läs mer:
Monstersiffran: Så dyrt blir det att sanera Sverige från värstingkemikalierna
Så lobbar Northvolt för att EU ska stoppa begränsningen av PFAS