I Tidöavtalet och regeringsförklaringen är det mycket fokus på framtidslösningar såsom kärnkraft och teknisk koldioxidlagring. Vilka åtgärder vill ni få på plats för att minska utsläppen här och nu?
– Det ligger ju många ansökningar om vindkraft, inte minst havsbaserad vindkraft, i pipen och vi hoppas kunna snabba på den tillståndsprocessen så mycket som möjligt.
Myndigheter och miljöorganisationer ser med oro på den politiska inriktning som hittills presenterats på området. De menar att den är långt ifrån tillräcklig för att vi ska leva upp till vår del av Parisavtalet. Hur ser du på det?
– Den kritiken fanns ju också gentemot den tidigare regeringen och jag ser fram emot att motbevisa det här. För ska vi klara klimatomställningen och Sveriges högt ställda klimatmål – då är vägen framåt elektrifiering. Det är så vi kan ställa om industrin och transportsektorn, som är en av Sveriges största utsläppssektorer. Vi behöver få en situation där de norra delarna av Sverige, med hybritprojekt och annat, kan bli fullkomligt världsledande i grön stålframställning. De kan inte ha elbrist. Vi kan inte ha en situation där det mer miljövänliga svenska jordbruket och de mer miljövänliga och klimatsmarta företagen i Sverige slås ut till förmån för långväga import långväga import eller länder och företag som släpper ut betydligt mer.
Branschorganisationerna för sol- och vindkraft i Sverige är oroliga för att de förslag ni presenterat leder till att kärnkraft gynnas på bekostnad av andra energislag såsom vind och sol.
– Då kan jag stilla den oron. Sverige behöver en bred energimix. Vindkraften och den havsbaserade vindkraften kommer att vara en del av den. Men det kommer inte att vara basen – det kommer kärnkraften att vara. Jag hoppas att många av dem som har investerat i vindkraft framåt kommer att se att vi får snabbare tillståndsprocesser och förhoppningsvis tydligare besked när ett nej är ett nej, men där ett ja kommer snabbare än tidigare.