BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Knäckfråga om kolkraft
Men nu har EU-parlamenetet skärpt lagen. Förra veckan togs ett beslut som innebär att antalet utsläppsrätter ska minska i snabbare takt än förut.
– Jag har suttit med och förhandlat hela vägen i två och ett halvt år. Vi kämpade hårt, ibland har vi suttit till fyra på natten. Det känns jätteskönt att det blev ett så pass progressivt beslut, säger Jytte Guteland (S), EU-parlamentariker och ledamot i miljöutskottet.
Hon är den svenska EU-parlamentariker som drivit frågan hårdast. Även om Fredrik Federley (C) som är ledamot i utskottet för industrifrågor, forskning och energi, också har jobbat med frågan.
Länder som drabbas hårt ekonomiskt av den nya lagen kommer att kunna söka pengar ur en moderniseringsfond, som ska hjälpa till att uppgradera energisystemen i EU-länder med lägre inkomster. En knäckfråga i förhandlingarna har handlat om kolkraften.
– Paradoxalt nog var tanken att man skulle kunna söka pengar för kolkraft, och det tycker min politiska grupp är orimligt när det handlar om modernisering, säger Jytte Guteland.
Sena nätter och tuffa förhandinglar ledde fram till att det i slutändan bara blev de fattigaste länderna, som Rumänien och Bulgarien, som kommer att kunna söka pengar för sin fjärrvärme där kol delvis används.
– Vi har nått fram till en kompromiss som innebär en stor förbättring. Kolkraften ska vi lämna bakom oss. Det känns viktigt att markera det, säger hon.
Gamla utsläppsrätter skrotas
Den nya lagen innebär också att många gamla utsläppsrätter ska skrotas. Att tillgången på utsläppsrätter minskar kommer att leda till högre priser, och därmed sätter det press på företagen att minska utsläppen.
– Kommissionen beräknar att priset på utsläppsrätter kommer att gå från 7 euro till mellan 25–30 euro, vilket är en avsevärd ökning. Direkt efter EU:s beslut kunde vi se en prisökning, säger Jytte Guteland.
Vad kommer det här att betyda för svenska företag?
– Svensk industri är ju generellt sett i framkant, och det gäller också energisektorn. I förlängningen kommer man alltid gynnas av att ligga steget före. Men jag tror även att svenska företag kommer att känna av prisökningen.
Även EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) är nöjd över den nya lagen om utsläppsrätter.
– De som släpper ut minst koldioxid ska vara vinnare, säger han.
Samtidigt riktar Christofer Fjellner en känga mot S, MP och V och menar att frågan hade kunnat avgöras snabbare, när ett tidigare förslag var uppe i parlamentet.
– Då tyckte de att förslaget var katastrof och röstade emot. Nu tycker de att det är skitbra och hoppas att vi har glömt deras tidigare protester, säger han.
Men Jytte Guteland avfärdar kritiken.
– Christofer Fjellner var inte själv med och förhandlade. Vi var ambitiösa från start och ville ha ett så bra bud som möjligt, och det har vi lyckats med. Vi fick in viktiga förändringar, även om lagen är en kompromiss. Det är högtidligt att komma i mål. Jag tycker att vi ska fira i dag, säger Jytte Guteland.