När Naturskyddsföreningen jämfört partiernas ambitioner och vad de genomfört under mandatperioden, är det dock två som sticker ut – Miljöpartiet och Vänsterpartiet. När det gäller vilka som varit bäst på att hålla sina miljölöften får i rankningen Vänsterpartiet något högre betyg än regeringspartiet Miljöpartiet. Med all rätt, anser partiets egna företrädare.
– Vi har den mest ambitiösa och genomtänkta miljöpolitiken, och har haft det de fyra gångna åren, säger Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Men Isabella Lövin, klimatminister och språkrör för Miljöpartiet, håller inte med.
– Vi är det parti som alltid har satt miljö- och klimatfrågan främst. Det är hela grunden för vårt parti. Vänsterpartiet har ingen dålig klimatpolitik, men det är inte partiets viktigaste fråga. När vi driver på för en omställning till ett hållbart samhälle handlar deras ideologi mer om klassamhället.
Men samtidigt rankas de högst i Naturskyddsföreningens jämförelse?
– Ja, men den visar inte vilka som verkligen driver miljöfrågorna. Det är bara att titta på de 80 viktigaste reformer som Vänsterpartiet själva listar att de har fått igenom under det här budgetsamarbetet. Av dem har två punkter med miljö och klimat att göra. Det säger en del om vad de prioriterar, säger Isabella Lövin.
Jens Holm menar dock att det beror på upplägget – ansvaret för miljöfrågor har varit Miljöpartiets.
– Det är ju de som insisterat på att kommunicera miljöfrågorna, så jag tycker det är lite fult att de använder det i debatten, att vi bara drivit igenom välfärdssatsningar, säger han.
Miljöpartiet har drivit miljöfrågor i 40 år, vad gör V till ett grönare parti än MP?
– Miljöpartiet har en bra klimatpolitik, det tycker jag verkligen, men det finns ett antal områden där det brister. Framför allt sådana som inte är miljöpolitik per se, men som påverkar våra utsläpp. Det handlar om bristande konsumtionskritik, finanspolitik, blindhet inför höginkomsttagares stora klimatbelastning och en oförmåga att styra våra myndigheter och statliga bolag.
Om V skulle ha suttit i regeringen i stället för MP, vad hade varit skillnaden?
– Då skulle vi ha förhindrat Vattenfalls utförsäljning av koltillgångarna i Tyskland, vi hade inte ratificerat Ceta-avtalet, vi skulle ta större ansvar för våra myndigheter, SJ skulle till exempel inte ha krav att gå med vinst utan i stället skulle biljettpriserna sänkas och AP-fonderna skulle tvingas fasa ut sitt innehåll i klimatförstörande verksamhet.
Samtidigt sitter ni ju inte i regeringen, och därmed är det lättare att lägga fram förslag som ändå inte hade gått igenom?
– Så kan man förstås se det, men samtidigt måste man våga driva den politik man tror på. Är klimatet ens viktigaste fråga bör det finnas en gräns för hur långt det går att kompromissa, säger Jens Holm.
”Kompromissar inte”
Isabella Lövin säger att Miljöpartiet inte heller har gått över den gränsen. I stället är hon nöjd med att partiet har hållit fast vid sina visioner, och bland annat fått igenom en miljöbudget som är större än någonsin, en klimatlag och en flygskatt.
– Flygskatten fick vi verkligen strida för, de borgerliga partierna hotade att fälla en minister om vi drev igenom den. Vi tyckte ändå att det var värt det.
Men Ceta tillexempel, myndigheter som Naturvårdsverket har uttryckt oro över att frihandelsavtalet kan bromsa nationella skärpningar av miljöpolitiken. Varför har ni inte sagt nej till Ceta?
– Det finns inte en majoritet i riksdagen för ett nej. I stället har vi drivit på för att villkoren ska bli så bra som möjligt, och för att vi gör en tydlig uppföljning för att försäkra oss om att exempelvis miljöregler inte urholkas.
Och AP-fonderna, varför får de inte direktiv att fasa ut sitt innehav i bolag som orsakar stora klimatutsläpp?
– Vi har haft ett aktivt arbete med AP-fonderna i pensionsgruppen under den här tiden, och nu har de i sitt uppdrag att de bara ska ha innehav som är i linje med Parisavtalet.
Ni har inte uteslutit ett samarbete med C och L. Hur kommer det att gå med era vallöften om ni skulle sträcka ut handen till dem efter valet, deras klimatpolitik är ganska långt ifrån er?
– Vi har sagt att vi vill ta ansvar för valresultatet, men vi kompromissar inte med klimatet. De senaste fyra åren har vi visat att vi prioriterar klimat och miljö även om vi samarbetar med partier som har lägre ambitionsnivå. Vi utesluter inte samarbete med Centerpartiet och Liberalerna, men ett krav för ett sådant samarbete är att vi inte sänker oss till deras klimatambitioner utan håller fast vid vår politik.
För den som bara utgår från de båda partiernas hemsidor är skillnaden tydlig – medan Miljöpartiets sajt i princip bara lyfter olika miljö- och klimatfrågor, handlar Vänsterpartiets om det de trots allt är mest kända för – jämlikhet, rättvisa och välfärd. Klimatet finns med som en av 16 rubriker i partiets klimatplattform.
Jens Holm, kan den som röstar på V vara säker på att ni verkligen prioriterar klimatfrågan?
– Absolut. Det vi säger nu i valrörelsen kommer vi att säga även efter den 9 september. Vi binder ihop det röda med det gröna, och kommer att fortsätta prioritera ett jämlikt Sverige. Men för oss ingår klimatomställningen i det.
Det här vill Miljöpartiet (ett urval):
Satsa 50 miljarder på klimatåtgärder, bland annat förnybara bränslen, satsningar på att fånga in koldioxid i atmosfären och på nya cykelbanor.
Satsa på tåg i tid i hela landet, nattåg till Europa och nya höghastighetståg,
Ersätta fossil bensin och diesel med 100 procent förnybart bränsle och el senast år 2030.
Köp av tjänster och reparationer ska gynnas före nya prylar.
Driva på för att EU inför klimatavgifter för länder som lämnat Parisavtalet. Införa en klimatlag i EU, och inrätta en global kriskommission för klimatet. Rika länder som Sverige ska finansiera klimatarbete i fattigare länder.
Satsa på internationellt samarbete för att minska överfiske och utsläpp.
Minska matsvinnet, bland annat genom att förbjuda stora grossister och andra som hanterar stora mängder livsmedel att slänga ätbar mat.
Införa en skatt på importerat fulkött.
Isabella Lövin om...
Vänsterpartiets viktigaste klimatinsats de senaste fyra åren:
”De drev igenom gratis kollektivtrafik för ungdomar under sommaren, det var ett mycket bra förslag.”
Miljöartiets viktigaste klimatlöften inför nästa mandatperiod:
”I breda drag är det allra viktigaste att få igenom en grön skatteväxling, där vi vill se högre skatter på det som är dåligt för miljö och klimatet, och lägre för det som gynnar en omställning. Vi lovar också 50 miljarder extra till klimatåtgärder. Helt avgörande är också att sätta press på andra länder, därför föreslår vi till exempel straffavgift för länder som drar sig ur Parisavtalet, som USA.”
Det här vill Vänsterpartiet (ett urval):
Nollutsläpp till 2040.
Inga nya bilar som drivs med fossila bränslen ska säljas i Sverige efter 2025.
Högre skatt för de rikaste ska dra in pengar för privat konsumtion till gemensamma klimatinvesteringar.
Investera för billigare och bättre miljövänliga transporter för järnväg, kollektivtrafik, cykling och sjöfart.
Minerallagen ska ändras så att förbud mot brytning av alunskiffer införs och det kommunala vetot stärkas redan vid prospektering av uran och uran som biprodukt.
Utsläppen från livsmedelskonsumtionen ska minskas genom minskad köttkonsumtion och ökade satsningar på hållbar växtbaserad mat.
Före 2022 ska Sverige ska ha inrättat en grön statlig investeringsbank med minst 100 miljarder kronor i kapital.
Jens Holm om...
Miljöpartiets viktigaste klimatinsats de senaste fyra åren:
”Flygskatten, det var otroligt viktigt att de – och vi – fick den på plats. Även om den är långt ifrån tillräcklig är det ett bra första steg.”
Vänsterartiets viktigaste klimatlöften inför nästa mandatperiod:
”Vi vill satsa på en statlig investeringsbank som ska leda omställningen i Sverige, och vi vill förbjuda nybilsförsäljning av fossilt drivna bilar från 2025. Ekonomin behöver ställas om så att vi kommer bort från miljöskadliga subventioner, det som är hållbart ska premieras på bekostnad av konsumtion och ohållbara transporter, och vi ska arbeta mindre.”