Förra veckan skrev George Monbiot i Dagens ETC om att det är moraliskt rätt att försöka sabotera för flygbranschen, i och med att den förvärrar klimatkrisen. Detta efter att gruppen Heathrow pause offentliggjort sin avsikt att lamslå Londons stora flygplats, som i fjol hade 80 miljoner passagerare.
”Deras plan är att skicka upp sina drönare i ett flöde, för att stoppa flygtrafiken så länge det bara går, kanske under flera dagar. Målsättningen är att avnormalisera något av det mest destruktiva som sker på planeten”, tyckte George Monbiot.
Många gripna
På fredag började Heathrow pause. Konkret handlar det om att flyga drönare inom flygplatsens fem kilometer stora säkerhetzon utan att någonsin närma sig flygplanen, för att på så sätt minimera risken för olyckor. Ett dussintal personer har gripits. Hittills har Heathrow pause inte lyckats störa trafiken.
Men gruppen får stöd från svenska aktivister:
– Det här är fredliga aktivister som utformat en aktion som genomförs utan att riskera någons säkerhet. Deras metod är drastisk, men vi anser att det är en logisk respons på den akuta kris vår planet faktiskt befinner sig i. De här personerna har dessutom modet att riskera långa fängelsestraff för att få världen att inse allvaret i situationen. Vi i Flyglarm Arlanda vill därför uttrycka vårt stöd för aktivisterna, säger Anna Johansson från Flyglarm Arlanda.
”Klimatpolitiskt haveri”
Flyglarm Arlanda motsätter sig planerna på att bygga ut Arlanda, något som även orsakat konflikt inom den rödgröna regeringen.
– Såväl i Storbritannien som i Sverige försöker politiker och flygindustrin att äta kakan och ha den kvar. Både säga sig värna om klimatet och låta flygtrafiken öka. Men idag finns ingen storskalig lösning för hållbart flygande. Genom fredliga störningar som Heathrow pause visar civilsamhället att detta klimatpolitiska haveri inte kommer att kunna pågå utan protester, säger Anna Johansson.