I ett pressmeddelande skriver företaget att beslutet är både bekymrande och förvånande.
”Beslutet innebär ett krisläge för svensk cementförsörjning och att merparten av svensk cementtillverkning riskerar att helt upphöra den 1 november. Svensk bygg- och infrastruktursektor som är beroende av cement både på kort och lång sikt står därmed inför ett krisläge,” skriver företaget.
Domen kommer efter att Mark- och miljödomstolen tidigare godkänt Cementas ansökan om att få fortsätta – och utöka – brytningen av kalksten på två gotländska platser. Men Länsstyrelsen på Gotland, Naturvårdsverket och flera privatpersoner överklagade beslutet och har nu alltså fått rätt.
Sveriges näst största utsläppare
Cement görs på kalksten och märgelsten, en lerblandad kalksten. Cementa bryter båda bergarterna i täkter nära sina fabriker på Gotland. Stenarna krossas till en fin mjöl och värms upp i en cementugn till 1 450 grader, en process som både kräver och frigör stora mängder koldioxid. Det gör Cementa till Sveriges näst största utsläppare av koldioxid, efter ståltillverkaren SSAB.
Cement, i sin tur, är en viktig beståndsdel i betong.
”Ett förnyat täkttillstånd i Slite är en förutsättning för en långsiktig cementförsörjning i Sverige, bland annat till stora bygg- och infrastrukturprojekt såsom Slussen, Förbifart Stockholm och Västlänken,” skriver Cementa i sitt pressmeddelande, och fortsätter:
”Att verksamheten kan fortsätta är också avgörande för att Cementa ska kunna ta nästa steg och göra de investeringar som krävs för att klara klimatomställningen i cementindustrin.”
Gröna planer hänger i luften
Bolaget har planerat att göra sin anläggning i Slite till ”världens första klimatneutrala cementfabrik.” Planen skulle genomföras till år 2030, och byggde på infångning av koldioxidutsläpp.
Men Mark- och miljööverdomstolen säger att den miljökonsekvensbeskrivning som bolaget gjort, trots uppdateringar, ”är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön”.
– Beskrivningen av konsekvenserna för grundvattenbildningen och skyddade Natura 2020-områden kring täkterna var så bristfällig att Mark- och miljööverdomstolen inte kunde pröva ansökan i sak, säger Torunn Hofset, miljöjurist på Naturvårdsverket, till Dagens ETC.
Karin Falk, enhetschef för miljö- och vattenenheten vid Länsstyrelsen på Gotland som också överklagade tillståndet, förväntar sig att Cementa nu antingen överklagar beslutet till Högsta domstolen, eller skickar in en ny ansökan med en mer utförlig miljökonsekvensbeskrivning.
Sveriges näst största utsläppare
• Cement görs av kalksten och märgelsten (en lerblandad kalksten).
• Cementa bryter båda bergarterna i täkter nära sina fabriker på Gotland.
• Stenarna krossas till en fin mjöl och värms upp i en cementugn till 1 450 grader, en process som både kräver och frigör stora mängder koldioxid. Det gör Cementa till Sveriges näst största utsläppare av koldioxid, efter ståltillverkaren SSAB.