För första gången i historien har en domstol slagit fast att ett privat företag kan hållas ansvarigt för att ha bidragit till klimatkrisen.
Det är tingsrätten i Haag, Nederländerna, som efter en stämningsansökan från bland andra Greenpeace i Nederländerna, Action Aid Netherlands och en handfull andra miljöorganisationer slagit fast att oljejätten Shell måste sänka sina utsläpp av växthusgaser med 45 procent fram till år 2030. I domen framgår också att Shell ansvarar för utsläppen från kunder och leverantörer, att företagets verksamhet utgör ett hot mot mänskliga rättigheter och att bolaget måste följa domstolens beslut med omedelbar verkan.
– Det här är en historisk vändpunkt. Fallet är unikt eftersom det är första gången en domare fastslår att ett av de största fossilbolagen måste följa Parisavtalet. Beslutet kan därför komma att ha stora konsekvenser även för andra fossilbolag, säger Roger Cox, advokat som företräder Friends of the Earth Netherlands.
Kan överklagas
Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, är också han positiv men betonar att en överklagan är att vänta.
– Domen bygger på en aktsamhetsprincip i nederländsk civilrätt, som enligt domstolen innebär att företag har en generell skyldighet att agera aktsamt gentemot samhället. Domstolen tolkar denna aktsamhetsprincip i ljuset av de förestående klimatriskerna, internationell forskning om klimatförändringarna och företags skyldighet att respektera mänskliga rättigheter.
– Men om domen står sig kommer den att vara helt unik. Här åläggs en hel koncern – inklusive 1 100 dotterbolag i 160 stater – att minska sina utsläpp, inklusive dem från konsumenterna med 45 procent till år 2030 jämför med dess utsläpp 2019. Jag har aldrig sett något liknande tidigare. Domen kan mycket väl inspirera till liknande processer mot oljebolag i andra länder.
Aktieägare säger ifrån
Shell är inte det enda oljebolag som i veckan gått på pumpen. Samma dag som beslutet i Haag annonserades röstade också fossiljätten Chevrons aktieägare för att bolagen måste minska sina utsläpp inom vad som kallas ”scope 3”, det vill säga alla indirekta utsläpp som kan knytas till bolagets verksamhet.
Även om beslutet ännu inte åtföljts av utsläppsmål visar stödet – 61 procent av aktieägarna röstade för – enligt Reuters att investerare börjat tröttna på fossiljättarnas bristande intresse i att tackla klimatkrisen.
Ytterligare en positiv nyhet för klimatet är att aktivistorganisationen Engine No 1 vunnit minst två platser i fossiljätten Exxons styrelse – och detta trots att de endast har ett aktieinnehav i bolaget på 0,02 procent.