Dina pensionspengar går till oljejättens fossilsatsningar
Saudia Aramco-anläggning i Jiddah, Saudiarabien.
Bild: Amr Nabil/AP/TT & shutterstock
Dagens ETC
Världens största oljebolag Saudi Aramco plöjer ner hundratals miljarder kronor i ökad utvinning av olja och gas. Med på resan är den statliga Sjunde AP-fonden som förvaltar premiepensionen åt fem miljoner svenskar.
– Det är ett svek mot pensionsspararna eftersom de här investeringarna ödelägger vår framtid, säger Rolf Lindahl på Greenpeace.
Kristofer Dittmer
Det är goda tider för oljebolaget Saudi Aramco. De höga världsmarknadspriserna på olja och gas förra året gav 1 713 miljarder kronor i vinst, den högsta årliga vinsten någonsin för ett oljebolag, enligt The Guardian.
Saudi Aramco satsar nu stort på att expandera sin utvinning av olja och gas. Bara i år investerar bolaget uppemot 585 miljarder kronor för att kunna öka från 12 till 13 miljoner fat olja om dagen inom fyra år. Dessutom ska utvinningen av fossilgas trappas upp med 50 procent till 2030.
Enligt forskningsinstitutet Transition pathway initiative (TPI) ligger Saudi aramco inte i linje med Parisavtalet för klimatet varken på kort eller lång sikt.
Den statliga Sjunde AP-fonden, som förvaltar premiepensionen åt de omkring fem miljoner pensionssparare som inte gjort något aktivt fondval, äger aktier för ungefär 439 miljoner kronor i Saudi Aramco.
Nya hållbarhetskrav
Sedan årsskiftet kräver lagen att fonden ska förvalta sina medel ”på ett föredömligt sätt genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande” och ”fästa särskild vikt vid hur en hållbar utveckling kan främjas”, dock utan att göra avkall på avkastningen.
Johan Florén, kommunikationschef på Sjunde AP-fonden, tycker inte att Saudi Aramco bedriver ett trovärdigt omställningsarbete för klimatet.
– Nej, det skulle jag inte säga. Det är i princip inget oljebolag som gör det än så länge.
Ändå försvarar han fondens investering i Saudi Aramco som en möjlighet att påskynda bolagets klimatomställning inifrån.
– Tveklöst är det så att ägarna har en påverkan på bolagen de äger. Det kräver naturligtvis att man samarbetar med varandra och att man gör systematiska insatser över lång tid, vilket vi gör.
Men på Aramcos bolagsstämma de senaste tre åren har ni aldrig röstat emot ledningen.
– Vi har jobbat med många bolag både när det gäller svartlistning, röstning och rättsprocesser. Hittills har Saudi Aramco inte varit ett av dem, eftersom vi börjar med de värsta bolagen. Men vårt mål är att om två år ha ett fördjupat engagemang med samtliga av de här kritiska bolagen som då står för drygt 70 procent av vårt klimatavtryck, säger Johan Florén.
Han syftar på ett hundratal bolag med stor klimatpåverkan i fondens portfölj, där målet är att minst hälften av dem ska bedriva ett trovärdigt omställningsarbete 2025.
Ägs av saudiska staten
Saudi Aramco ägs till ungefär 98 procent av den saudiska staten, som är en av världens mest repressiva regimer.
Sjunde AP-fonden har ju en policy om att inte köpa statsobligationer i auktoritära stater, däribland Saudiarabien. Ändå verkar ni tycka att det är okej att samarbeta med en av världens mest auktoritära stater som nästan fullkomligt kontrollerar bolaget.
– Nej, vi samarbetar inte med dem. Vi köper aktier på en andrahandsmarknad. Skulle vi investera direkt i den saudiarabiska staten så skulle det vara en annan sak, säger Johan Florén.
Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace, tycker inte att man kan dra någon skarp linje mellan staten och oljebolaget i det här fallet.
– Aramco är kontrollerat av den saudiarabiska diktaturen. Att investera i dem understödjer och legitimerar den saudiska regimen samtidigt som det eldar på klimatkrisen.
Han är också kritisk till Sjunde AP-fondens strategi för att driva på bolagets klimatomställning.
– Det är fåfängt att tro att man ska kunna påverka Aramco att inte fortsätta maximera sin vinst i kärnverksamheten som är oljan. Det bästa sättet att påverka är att sälja aktierna och kommunicera det tydligt, och dessutom visa att man gärna investerar i bolaget igen när det har visat upp en tydlig omställningsplan som är i linje med Parisavtalet, säger Rolf Lindahl.