Halva svenska folket har sin premiepension placerad i det statliga fondalternativet AP7. Fonden brukar kallas soffliggarfonden, här hamnar premiepensionen för alla som inte aktivt väljer att placera den någon annanstans. En färsk granskning från initiativet Fair finance guide – som håller koll på hur hållbara banker och fondbolag är – visar att AP7 fortsätter att göda fossilindustrin med svenskarnas pensionspengar. Fonden har för närvarande 45 miljarder kronor av spararnas pengar investerade i fossilindustrin, och en större del av kakan i de smutsigaste bolagen än storbanken Nordea som toppar listan med 52 miljarder kronor.
– AP7 förvaltar inte lika mycket pengar som Nordea, så de har en ännu högre andel av sina pengar i fossilindustrin och en mycket större andel i de värsta bolagen som mitt i brinnande klimatkris fortsätter att expandera sina fossila verksamheter, säger Jakob König, som leder Fair finance guide på organisationen Sveriges konsumenter.
”Speglar världsekonomin”
Johan Florén är kommunikationschef på AP7. Han förklarar att fonden placerar pensionspararnas pengar genom att köpa ett index som innehåller 3000 bolag ”som speglar världsekonomin som den ser ut”.
– Vi köper aktiemarknaden som helhet och väljer inte ut några särskilda bolag att satsa på, vi får verkligheten som den ser ut kan man säga, säger han.
Varför har ni valt att köpa index?
– Därför att det ger spararna en bra riskspridning och låga kostnader vilket i slutändan gör att svenska folket får en bra pension.
Johan Florén framhåller att AP7 utesluter fossilbolag ”som inte ställer om”, men fonden har fortfarande stora summor investerade i oljebolag som huvudsakligen satsar på nya fossilfyndigheter i sina framtidsplaner.
– När vi bedömer om ett bolag ställer om eller inte så tittar vi på tre saker; om de antagit någon form av netto-noll-mål, om de har någon slags mål på medellång sikt för att nå sitt långsiktiga mål och om de har en strategi för hur det här ska gå till. Om inte så svartlistar vi. Annars är vi aktiva ägare och stöttar den omställningen, säger Johan Florén.
Minimala gröna satsningar
Det finns två uppfattningar om bästa sättet att minska fossilindustrins klimatförstörande verksamhet – att påverka bolagen som aktieägare eller att divestera, det vill säga sälja sitt aktieinnehav och därmed sluta stötta bolagen ekonomiskt. AP7 tror på påverkan, men Johan Florén kan inte ge något konkret exempel på när fonden kunnat förmå ett fossilbolag att ge upp sin kärnverksamhet till förmån för grönare inkomstkällor.
Han nämner BP som ett bolag med ”väldigt mycket investeringar i förnybar energi”, men precis som med de andra stora fossiljättarna utgör de grönare satsningarna bara en bråkdel av BP.s totala investeringar. BP planerar att lansera tretton nya stora olje- och gasprojekt på olika håll i världen fram till 2030.
Jag tycker att det är extremt provocerande att mina sparpengar går till en industri som underminerar min och mina barns framtid.
”En lågt hängande frukt”
I Storbritannien finns en organisation som heter Make my money matter, som jobbar för att banker och fondbolag ska sluta investera i verksamheter som skadar planeten. Det inspirerade svenska Carl Bärstad att starta klimatkollektivet Fund your mother som lanserades den 4 september. Kampanjen uppmanar svenska sparare att flytta sina sparpengar från AP7 om inte fonden divesterar från fossilbolagen.
Hittills har över 2000 personer skrivit på uppropet.
– Jag tycker att det är extremt provocerande att mina sparpengar går till en industri som underminerar min och mina barns framtid. Att byta premiepensionsfond är en lågt hängande frukt, som jag hoppas ska hjälpa AP7 att byta strategi, säger Carl Bärstad.
Istället för att prata om ägarpåverkan vill Carl Bärstad lyfta en annan aspekt, nämligen: Var gör våra pensionspengar störst nytta?
– Vi behöver ju pengarna till lösningarna. Kan vi flytta pengarna till hållbara bolag så stiger deras värde och det gör det lättare för dem att låna och expandera, säger han.