Men det var inte bara företagsledare som tog luftvägen till mötet. Enligt de brittiska tidningarna The Sun och Daily Mail har över 100 politiker och världsledare färdats med sina privatplan till Glasgow. Sammantaget ska deras transporter till och från klimatmötet orsaka utsläpp på omkring 13 000 ton koldioxid, lika mycket som 290 fullsatta passagerarplan Airbus 320 mellan Frankfurt och Mallorca.Parad av påkostade privatjets
Flyget, och inte minst fåmannsplan, är en av dagens stora klimatbovar. Att många mötesdeltagare anlände till Glasgow i sina exklusiva privatjets – totalt över 400, enligt The Times, har därför setts som en symbol för det klimathyckleri många ägnar sig åt. I flygparaden deltog bland andra Amason-grundaren Jeff Bezos, som landade med sin Gulf Stream, värd 650 miljoner kronor. Detta efter att ha firat Microsoftgrundaren Bill Gates födelsedag på dennes superyacht utanför den turkiska kusten.
Men det var inte bara företagsledare som tog luftvägen till mötet. Enligt de brittiska tidningarna The Sun och Daily Mail har över 100 politiker och världsledare färdats med sina privatplan till Glasgow. Sammantaget ska deras transporter till och från klimatmötet orsaka utsläpp på omkring 13 000 ton koldioxid, lika mycket som 290 fullsatta passagerarplan Airbus 320 mellan Frankfurt och Mallorca.
Boris Johnson citerade Greta
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som på senare tid har försökt byta skepnad till klimatkämpe, höll inledningsanförande vid klimatmötets öppningsceremoni. Talet var allvarstyngt och innehöll både domedagsklockor och varningsfingrar, men framförallt har det uppmärksammats för en referens till den svenska klimataktivisten Greta Thunberg. I september höll Greta nämligen ett tal i Milano där hon kritiserade politikernas tomma prat och sade att ”Det finns ingen Planet B. Det finns ingen Planet Bla. Bla bla bla, bla bla bla.” – ett uttryck som Boris nu återanvände.
– Löftena kommer inte att vara något annat än “bla bla bla” för att låna ett uttryck, sade han och uppmanade världens ledare att ta klimatkrisen på allvar.
Själv har Greta Thunberg, som är på plats i Glasgow, inte särskilt höga förhoppningar på världsledarna.
– Inne på COP26 är det bara politiker och makthavare som låtsas ta vår framtid på allvar, var hennes budskap i samband med en demonstration på måndagen.
Vill stoppa upphettningen – men inte kolet
Nyhetsmedier världen över gjorde en stor sak av att G20-länderna, som står för 80 procent av utsläppen, enats om att begränsa den globala upphettningen till högst 1,5 grader (istället för 2 grader som Parisavtalet anger). När det gäller planen för hur detta ska gå till har länderna emellertid långt ifrån levererat, enligt klimatexpeter. I frågan om kol-utfasningen hade de hopplöst svårt att enas om formuleringarna inför COP26. I det första utkastförslaget löd formuleringen: ”Vi kommer att göra vårt yttersta för att undvika att bygga ny kolkraft utan koldioxidinfångning, med hänsyn taget till nationella förutsättningar”. Detta vaga uttalande ansågs tydligen alldeles för starkt och slutformuleringen landade till sist i: ”Vi kommer att samarbeta om utbyggnad och spridning av teknik med noll eller låga koldioxidutsläpp samt förnybar teknik, inklusive hållbar bioenergi, för att möjliggöra en övergång till energisystem med låga utsläpp. Detta kommer också att göra det möjligt för de länder som åtar sig att fasa ut investeringar i ny kolkraft utan koldioxidinfångning att göra det så snart som möjligt”.
En smått obegriplig och otydlig formulering som öppnar för en mängd tolkningar och därmed fortsatt kolkraft. Något som DN:s Peter Alestig kommenterat:
”(…) det är här diskrepansen mellan det till synes modiga löftet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, och den faktiska politiken, blir brutalt tydlig.”
Indiens överraskade med nettonoll-mål
När Indiens premiärminister Narendra Modi klev upp i talarstolen under måndagsförmiddagen presenterade han fem löften som syftar till att minska landets koldioxidutsläpp. Bland dem fanns målet om nolllutsläpp till år 2070. Det är 20 år senare än vad många andra länder har förbundit sig till, men i ljuset av att Indien – med sina 1,4 miljarder invånare – tidigare inte velat göra några bindande åtaganden ses beskedet som betydelsefullt. Landet hör till de fyra största utsläppsnationerna, men per capita ligger utsläppen på betydligt lägre nivå än många andra: 1,9 ton per person och år, jämfört med exempelvis USA:s 15,5 ton eller Sveriges 8.
”Detta visar på verkligt ledarskap från ett land vars utsläpp per capita är ungefär en tredjedel av det globala genomsnittet. Den rika världen måste nu svara och leverera en stark ökning av internationell klimatfinansiering”, kommenterade den brittiska klimatekologen Nicholas Stern Indiens konkreta besked i The Guardian.
Har regnskogskövlaren Bolsonaro ändrat sig?
Frågan aktualiserades i början av veckan när det blev känt att Brasiliens regering, med president Jair Bolsonaro i spetsen, anslutit sig till en överenskommelse om att stoppa skogsskövlingen senast 2030. Löftet gavs av över hundra länder men mest uppmärksamhet fick just Brasilien, som de senaste åren kritiserats för en politik som drivit på den destruktiva regnskogsskövlingen. Har Bolsonaro plötsligt kommit på bättre tankar, eller ska utfästelsen betraktas som ytterligare en luddig klimatöverenskommelse vilken inte åtföljs av handling? Dagens ETC har i veckan rapporterat om hur länder tidigare gjort liknande överenskommelser om skogen – utan resultat.
Även om löftet i stort välkomnas är det många, inte minst ursprungsbefolkningar, som inte vågar tro på det förrän de ser konkreta åtgärder implementeras.
Världen brinner – Joe Biden sover
Så skulle ett uppmärksammat fillmklipp av den ålderstigna amerikanska presidenten kunna sammanfattas. Klippet, som först delades av en reporter på Washington Post, blev snabbt viralt i sociala medier och påstås visa hur Joe Biden slumrar till under COP26:s invigningstal. I ungefär 20 sekunder ses presidenten blunda, varpå han blir väckt av en annan kostymklädd man. (Om han sov på riktigt eller bara ”blundade en stund” råder det delade meningar om.)
Föredöme eller fördröjare?
Den svenska delegationen åkte till mötet under parollen ”Pioneer the possible” – ett koncept som ursprungligen utvecklats för att marknadsföra Sverige som handelsnation. Medan många av världsledarna höll allvarstyngda och ödesmättade tal gick den svenska statsministerns anförande i en mer positiv klang, med fokus på hur omställningen kan skapa nya jobb och möjligheter.
I konferenslokalerna sägs Stefan Löfven (S) bli ryggdunkad av makthavare som vill gratulera honom för ett föredömligt klimatarbete. Problemet är bara att Sveriges mål anses långt ifrån tillräckliga, vilket bland annat visats i en prisvinnande journalistisk granskningsserie. Och inte ens de otillräckliga målen kommer att kunna nås med nuvarande politik, enligt Klimatpolitiska rådet. Detta trots att vi kanske har bland de bästa förutsättningarna i världen för att ställa om till ett koldioxidneutralt samhälle.