BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det biologiska, kemiska och radioaktiva avfallet kommer därefter sippra in i marken och ut i havet, till fara för djur och människor. Det är resultatet av en ny studie.
Studien, som publicerades härom veckan i tidskriften Geophysical Research Letters, visar att om den globala uppvärmningen fortsätter i samma takt så kommer, inom 75 år, isen börja smälta snabbare än vad som kan ersättas av snöfall.
– När platsen övergår från att ha ett nettosnöfall, till att ha en nettosmältning, så är det bara en tidsfråga innan avfallet smälter fram, det blir oåterkalleligt, berättar studiens huvudförfattare William Colgan i ett pressmeddelande från American Geophysical Union.
24 miljoner liter biologiskt avfall
Avfallet, som nu riskerar att komma fram, lämnades av Camp Century, en bas för 200 personer, som liknade en stad byggd under isen. Placerat endast 130 mil från Nordpolen, i nollgradiga temperaturer, var basens konstruktion en anmärkningsvärd ingenjörsbedrift. Basen byggdes skenbart för vetenskaplig forskning, men det egentliga skälet för dess existens var för att testa om ett nätverk av avskjutningsramper för kärnvapenmissiler, under Grönlands istäcke, var genomförbart. Projektets namn var Project Iceworm. Basen var i drift från 1959 till 1966, och Project Iceworm lades ner 1963, när det blev tydligt att de oförutsägbara och extrema förändringarna i istäcket gjorde projektet omöjligt.
När basen stängdes "avlägsnade militären en flyttbar kärnreaktor som använts till att förse basen med elektricitet, men övrigt avfall, som bensin, PCB-ämnen och radioaktivt kylvatten lämnades kvar." Det skriver sajten Mashable.
Mashable skriver vidare att studiens författare uppskattar att det i Camp Century finns 9 200 ton fysiskt avfall från övergiven infrastruktur – vilket motsvarar 33 jumbo jets, tillsammans med 20 000 liter kemiskt avfall från drivmedel. Det motsvarar volymen av en stor tankbil.
Utöver detta beräknar forskarna att det troligtvis finns omkring 24 miljoner liter biologiskt avfall, merparten avloppsvatten, tillsammans med radioaktivt kylvatten från reaktorn. Den totala arean för anläggningen motsvarar enligt studien ungefär 100 fotbollsplaner.
Studien indikerar att det största hotet mot den arktiska miljön, från det begravda avfallet, är polyklorerade bifenyler, eller PCB-ämnen, som inte bryts ned naturligt och som kan tas upp av växter och djur och potentiellt orsaka cancer hos människor.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.
Den amerikanska militären förutsatte att regionens konstanta snöfall skulle kapsla in avfallet i isen många tusen år framåt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– För två generationer sedan grävde människor ner avfall på olika platser runt om i världen och nu förändras dessa platser av klimatförändringarna, säger William Colgan.
James White, en klimatforskare vid Colorados universitet, som inte var inblandad i studien, skriver i ett uttalande från American Geopsysical Union:
– Avfallet hade kommit fram i vilket fall som helst, men vad klimatförändringarna har gjort är att trycka gaspedalen i botten och säja att det kommer komma fram mycket snabbare än ni trott.
– Istäcket över Grönland smälter i en alarmerande takt, så mycket som 8 000 ton i sekunden. Det betyder att 280 miljarder ton is smälter och kalvar ut i havet varje år, säger William Colgan till USA Today.
Helt ny linje i politiska konflikter
De resulterande utsläppen av radioaktivt, biologiskt och kemiskt avfall kommer inte bara att innebära en miljökatastrof, menar forskarna bakom studien. Frågan är också ett politiskt dilemma. Camp Century kunde existera tack vare ett avtal mellan USA och Danmark, men dess kärnvapenexperiment hölls hemliga för den danska regeringen. Dessutom är Grönland nu ett självständigt land.
Utöver detta är internationell lagstiftning tydligt vad gäller ansvar för att förebygga framtida farligt avfall, men tvetydig vad gäller redan dumpat avfall. Det berättar Jessica Green, statsvetare inom internationell miljörätt vid New Yorks universitet.
Det stundande hotet från framsmält nukleärt och annat farligt avfall utgör, enligt studiens forskare, en helt ny linje i politiska konflikter orsakade av klimatförändringar.
Texten har tidigare publicerats på Commondreams.org och lyder under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.
När istäcken, glaciärer och permafrost smälter varnar forskare bland annat för oväntade virus som kan komma i dagen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Jättemammutvirus
Forskare har enligt nyhetsbyrån AFP upptäckt så kallade gigantiska virus, 30 000 år gamla, men nya för vetenskapen, i jättemammutar som legat begravda i marken. Det återstår dock forskning för att bedöma om virusen kan utgöra en risk.
Mjältbrand
Under sommaren rapporterades att mjältbrandssmitta, daterad till andra världskriget smält fram ur Sibiriens permafrost. Det är kadavren från renar, som drabbats av mjältbrand för omkring 75 år sedan som har töat fram. Dussintals personer rapporteras ha tagits till sjukhus på grund av mjältbrand, ett barn har dött. Mjältbrandsutbrottet kan också ha dödat upp till 2 300 renar, samtida renar alltså. Mjältbrandsvirus kan gå i sovstadie i årtionden och sedan vakna till liv.
Smittkoppsgravar
Smittkoppor utrotades 1977, men ryska forskare har varnat för att 120 år gamla massgravar med smittkoppsoffer kan smälta fram och släppa lös viruset på nytt. Riskerna med smittkoppsvirus ska dock vara små, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
– Smittkoppor är mycket känsligare; de tål inte att tinas och frysas om vartannat. Viruset som ligger i en död kropp blir ganska snabbt inaktivt och dör, säger han till Dagens Medicin.
Gasproducerande mikrober
2014 upptäcktes en ny mikrob i smältande permafrost i Stordalenmyren i Norrbotten. Mikroben stortrivs i den smältande permafrosten och skapar växthusgasen metan. På grund av smältningen släpps metanet ut i atmosfären och bidrar till ytterligare global uppvärmning.
Sammanställt av Annie Hellquist
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.