”Det finns ingen chans att hitta en lösning på egen hand”
Sorgearbetet efter dottern Linda lärde honom att det inte finns något vi och dom. Utifrån den erfarenheten tar sig Lasse Berg an hur klimatkrisen kan lösas.
Bild: Filippa Ljung
ETC nyhetsmagasin
Vi och dom. De orden är enligt författaren Lasse Berg det största hotet mot mänskligheten och framtiden, i populismens och klimatkrisens tid. I ett samtal med ETC utvecklar han alternativet, att vi är gjorda för att vara tillsammans.
Lasse Berg har fyllt 80 år. Under de här åren har han rest runt i världen, träffat människor och skrivit böcker. På senare tid märker han att något har förändrats:
– Det här med vi och dom har blivit så otroligt betydelsefullt under de senaste 10–15 åren. De har använts inte bara av folkmördare utan också av helt vanliga envåldshärskare, folk som vill ha makt helt enkelt.
Det här har den nationalistiska vägen i världen, inte minst i Europa, givit uttryck för?
– Absolut är det så och det är anledningen till att jag skrev ”Tillsammans”.
Boken ”Tillsammans” har nyss kommit ut på Ordfront förlag. Dessförinnan hade Lasse Berg gjort ett långt uppehåll i skrivandet efter en personlig tragedi.
– Jag hade mer eller mindre tappat lusten att skriva böcker efter att min dotter Linda dog efter en olycka i sitt hem.
Olyckan ändrade på mycket för Lasse och hans fru Ingrid. Istället för att skriva böcker ägnade han stor del av sin tid att bearbeta tragedin, bland annat genom att hålla föredrag.
– Jag reste runt, inte minst i svenska kyrkor, och pratade om sorg. Efter ett föredrag får man alltid en massa personliga berättelser. Jag såg att det var svårt för många människor att acceptera att sorg ska se ut på visst sätt. Många kan inte förstå hur andra kan reagera på ett helt annorlunda sätt.
– Jag glömmer aldrig den kvinnan som med tårar i ögonen berättade att när deras dotter dog blev hon helt förkrossad, men hennes man hade inbokad tennistid och han gick till den. Det var nästan så att äktenskapet tog slut där.
Men det handlade ju i själva verket om två olika sätt att möta sorgen.
– När jag och min fru på ett hotellrum i Johannesburg fick beskedet att vår dotter hade dött så kastade jag mig in i en febril aktivitet för att ordna så att vi kunde komma tillbaka till Sverige så fort som möjligt medan min fru låg kvar i sängen och löste korsord, säger han.
– Men jag skulle inte ens kunna tänka tanken att hon sörjde mindre än jag. Den här bilden av att sorgen ska se ut på ett visst sätt kan vara farlig, det fungerar så olika för olika personer.
Lasse och hans fru Ingrid överlever krisen genom att hon slår fast: Vi ska klara det. Tillsammans. Till skillnad från var och en för sig. Inga vi och dom.
Ordet ”Tillsammans” blev också titeln på hans nya bok, även om det där också finns ett globalt perspektiv.
– Vi och dom har använts av härskare för att söndra mänskligheten. Se bara på folkmordet i Rwanda, där lyckades de styrande få en stor del av befolkningen att se andra som icke-människor, som skadedjur som skulle dödas. Tala om ”Vi och dom”.
– Det var extremt, man kunde till och med få en mamma att se sitt barn som icke människovärdigt och döda det eftersom pappan, hennes man, tillhörde en annan etnisk grupp.
Afrika är den kontinent som drabbats allra hårdast, mycket beroende på kolonialismen. Men samma saker har också skett i Asien och Sydamerika av liknande skäl. Och nu sprider det sig till Europa.
– Jag såg hur uppdelningen mellan människor växte fram och vilket redskap det blev i händerna på de som ville ta makten. Autokrater som säger att vi hotas av någon annan grupp; invandrare eller vad det kan vara, har visat sig vara väldigt svårt att stå emot.
– Jag såg hur starkt det var att tillhöra en grupp och vilken enorm kraft det är i människan att känna en tillhörighet. Och vi har bara sett början av vad detta kan komma att betyda.
Lasse Berg konstaterar att idag är 110 miljoner människor i världen på flykt från sina hem. Av dem söker sig 45 miljoner till andra länder, medan majoriteten fortfarande är på flykt i sina egna länder. De flesta flyr på grund av krig och det som krigen medför.
Men allt fler tvingas också lämna sina hem på grund av klimatförändringarna, även om det är än så länge är en förhållandevis liten del. Men den här gruppen kommer att växa hundrafalt om vi inte får stopp på klimatförändringarna. Risken är stor att vi kommer att ha inte miljoner utan miljarder klimatflyktingar. Och vart ska de fly?
– Vilken kraft kommer inte uppdelningen mellan vi och dom att ha, när de som vill ha makten kan skrämmas med att miljarder invandrare kommer att knacka på världens länders dörrar. Kombinationen mellan klimatförändringarna och "vi och dom" blir fruktansvärd.
– Diskussionen om klimatförändringarnas politiska konsekvenser är ny. När jag började skriva boken för två och ett halvt år sedan var det inte många som talade om den. Idag står det klart att det här kommer att förändra världen.
Alla kommer att tvingas ändra sin livsföring och livsstil, även i våra rika länder – och det kommer inte att vara enkelt eller utan konflikter?
– Men alla förändringar behöver inte vara till det sämre. Vi kommer att behöva det vi är gjorda för, att ha varandra, att vara tillsammans – saker som vi är allt mindre.
Lasse Berg konstaterar samtidigt att det blir allt svårare att ta fasta på ordet tillsammans, eftersom hela världen gradvis har förändrats.
– Under de här 55–60 åren som jag rapporterat från världen, så har dels världen blivit bättre och människor har ändrat sin livsföring. Från att miljarder var slavar eller trälar – då var det självklart för dem – vet de nu att de har mänskliga rättigheter, de vet hur andra människor lever sina liv.
– De kan se i sina mobiltelefoner hur de som har det bra tillbringar sina dagar och detta har fött en helt ny vilja om att få det bättre och en insikt om att de har rätt till det. Detta förändrar allt.
I sex, sju miljoner år har människan fötts in i självklara grupper; sammanhang där det finns en trygghet, en gemenskap, en tillhörighet. Det gällde även under de senaste 10–15 000 åren då människor fortfarande, trots att samhället förändrats, föddes in i livslånga grupper som storfamiljen och klanen. Men något har förändrats, menar Lasse Berg:
– Nu föds varenda människa, jorden över, ensam och ska själv hitta de som hon eller han får vara tillsammans med för att känna trygghet. Nu får man söka själv, på Facebook eller så, men alla vet att det är väldigt skört.
– Trots att människor fått det mycket bättre så finns den här osäkerheten mycket starkare än för, säg 60 år sedan. Det är detta grumliga vatten som mörka krafter fiskar i.
På så sätt kan välståndet, tillsammans med klimatförändringarna, också paradoxalt nog skapa nya motsättningar.
– Men jag inser också att det inte finns en kotte som kommer att ändra sina liv innan de själva märker av klimatförändringarna. Det gäller Sverige såväl som alla andra länder. Nu börjar vi märka nya väderförhållanden; översvämningar och stormar vilket också gör att insikten börjar sprida sig.
Ett problem i Europa är att rörelser som Sverigedemokraterna och deras politiska samarbetspartier i andra länder inte vill göra något för att stoppa utvecklingen – snarare tvärtom. Hur ser du på det?
– Även om de skulle förstå, är de som autokrater bara intresserade av en sak – sin egen makt, idag och de närmaste åren. Då är det jobbigt att diskutera de livsstilsförändringar vi behöver göra – det är mycket lättare att bara kräva att vi blir av med alla utifrån; invandrare, flyktingar och de som inte är vi.
Sverige som helhet är en del av detta vi och dom-tänkande, slår Lasse Berg fast:
– Så har vi inte varit tidigare. Vi borde naturligtvis tala om "vi och den" – alltså klimatförändringen. Istället pratar vi om att allt är de andras fel. Jag tror inte på berättelsen att svenskar är mer rasistiska idag än förut.
– Jag minns min barndom, jag är uppvuxen i Båstad och vi alla sprang för titta på en spansk eller en indisk tennisspelare. Det fanns ingen kunskap eller förståelse för andra kulturer – men den finns ju idag. Därmed inte sagt att alla accepterar andra kulturer, men jag tror inte att det finns någon grundläggande rasism i Sverige.
– Men det är ett framtidshot att vi har ett parti som är uttalat främlingsfientligt och en politik där allt utgår ifrån vi och dom.
Lasse Berg menar att vi i Sverige måste göra samma sak som överallt i världen, göra klart vad problemet är.
– Vi måste inse att det handlar om klimatförändringar och hur vi ska lösa detta. Svaret är givet, tillsammans. Det finns ingen chans att hitta en lösning på egen hand, varken som individ eller enskild nation.
– Min poäng är inte att jag skulle vara så himla mycket smartare än alla andra och därför har kommit på det. Om det finns en skillnad beror den på att jag på grund av min bakgrund har ett annat perspektiv än många andra.
Han har ett globalt perspektiv, men samtidigt också en evolutionssyn på människans utveckling. Detta går tillbaka till Lasse Bergs tidigare arbeten, kanske framför allt hans trilogi om människorna i Kalahariöknen i södra Afrika. Böcker som blev älskade och såldes i mer än 110 000 exemplar.
Efter att ha studerat fornmänniskan och sedan levt med San-folket i Kalahari och följt dess historia 150 000 år tillbaka, blev Lasse Berg övertygad om att människans historia och framsteg snarare kan förklaras av samarbete än av aggressivitet och hackordning. I sin bok skriver han:
”I årmiljoner har evolutionen skapat våra förfäder till primater utan skarpa hörntänder eller grova klor att slåss med.
Detta gällde redan årmiljoner innan vi kunde tillverka vapen som stenyxor eller pilbågar. Vi klarade oss bara i en grupp som höll ihop och kunde samarbeta.
Ensam har aldrig varit stark, ensam var död.”
Detta är centralt för Lasse Berg.
– Jag hoppas att mitt sätt att berätta kan hjälpa till så att vi kan förstå och förklara vad som händer lite bättre.
Drygt 80 år gammal håller Lasse Berg på att förbereda sin nästa bok.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.