Med gasmasker och döskalleprydda protestskyltar demonstrerade i lördags Eskilstunabor mot Senior Materials planer på att använda och släppa ut det förbjudna lösningsmedlet metylenklorid.
Katti Svedberg, ordförande i den lokala protestföreningen Stoppa skadliga utsläpp av miljögifter, uppskattar att det rörde sig om närmare 700 personer som tågade på stadens gator. – Vi är många som är väldigt oroliga, inte minst eftersom metylenklorid är cancerogent och kan orsaka neurologiska skador. Det här är en katastrof för hela staden, säger hon till Dagens ETC. Katti Svedberg bor bara 850 meter från fabriken, som idag har tillstånd att årligen släppa ut 900 ton metylenklorid i luften. Det är ovanligt högt jämfört med tidigare nationella nivåer för ämnet i Sverige, något som bland annat Dagens Arbete har uppmärksammat.
Leverans i maj
Enligt bolaget är lösningsmedlet nödvändigt i tillverkningen av en plastfilm som används i litiumjonbatterier. Eftersom fabriken fortfarande är under uppbyggnad har ämnet inte börjat användas i produktionen än. Men enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren ska en första leverans av metylenklorid till fabriken vara inplanerad i maj.
– I tidigare studier från platser i världen där människor bott nära utsläpp av metylenklorid har forskare kunnat konstatera en signifikant ökad cancerrisk, och då har utsläppen bara varit en bråkdel av vad de beräknas bli här, säger Katti Svedberg.
Eftersom metylenklorid varit förbjudet i Sverige sedan 1996 behöver den som vill använda ämnet ansöka om dispens hos Kemikalieinspektionen. Tillståndet som Senior Materials har idag gäller bara till sista maj i år, varför bolaget skickat in en ansökan om förlängd dispens för åren 2025-2027. I handlingarna framgår att utsläppen till luft beräknas till totalt 1280 ton under den perioden.
Företagare kritiska
I maj väntas Kemikalieinspektionen fatta sitt beslut. Inför det har myndigheten begärt in yttranden från Eskilstuna kommun, som är tillsynsmyndighet, och Arbetsmiljöverket. Trycket på berörda instanser att ta hänsyn till invånarnas oro är nu stort.
Bland dem som höjt sina röster finns flera av stadens företagare. De vill att kommunen, så länge det inte säkerställs att användningen är riskfri för människor och miljö, motsätter sig ett tillstånd.
De vill också att det i yttrandet ställs krav på att ”bästa teknik används” i fabriken och att alternativ till metylenklorid utreds noggrant.
Även kommunens oppositionspartier har röstat för att Senior Materials dispensansökan avslås – ett yrkande som S och M, vilka tillsammans har majoritet, hittills inte har ställ sig bakom. Den 6 maj ska kommunens slutgiltiga svar ha inkommit till Kemikalieinspektionen.
– Politikerna har fortfarande en chans att formulera sig betydligt starkare än vad de gjort hittills, säger Katti Svedberg.
”Många har flyttat”
Hon berättar att oron över fabrikens utsläpp redan lett till att människor lämnat staden. – Det är många som flyttat och många som är på väg att göra det. Andra har kanske inte den möjligheten, av ekonomiska eller andra skäl.
Vad tänker du själv göra?
– Vår plan är att om utsläppen blir ett faktum så flyttar vi. Men vi sitter ju lite i en rävsax, eftersom vi bor för nära för att kunna sälja. Vem skulle vilja köpa? Vi ser redan en värdeminskning på huset.