Att människor tar klimathotet på allvar råder inget tvivel om. Lika säkert är att den ödesmättade frågan ofta känns oöverskådlig och nästintill omöjlig att lösa. Alla inser problemet, men ingen mäktar göra något åt det. Och vad hjälper det att byta lampa när den politiska förlamningen verkar näst intill total?
Svante Axelssons nya bok Vår tid är nu – tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen är rena vitaminboosten mot den håglösa känsla av maktlöshet som fått fäste i klimatfrågan. Det är en bok som spritter av optimism och pur förvåning över att ingen ser, och tar in på, alla dessa möjliga vägar mot ett hållbart samhälle som bara väntar på att bli beträdda.
– Jag skrev boken i frustration över att klimatomställningen går för långsamt. Politikerna verkar mer rädda för klimatpolitik än för klimatförändringarna. Jag vill visa att oron är överdriven, säger Svante Axelsson.
Beskattning är effektivt
I boken listar han tio konkreta klimatåtgärder som kan sjösättas imorgon, bara den politiska viljan finns. Det handlar bland annat om att fasa ut miljöskadliga subventioner, införa gröna upphandlingar och om grön skatteväxling. Politiska beslut som lätt skulle kunna göra stor skillnad på kort tid och utan särskilt stora kostnader.
– Jag vet inte vad klimatomställningen kan föra med sig 2040. Men de första stegen är lätta att genomföra och kan leda långt. Vi måste komma ur startgroparna och börja röra på oss, säger han.
Han menar att många av förslagen kan verka politiskt svåra att genomföra, men att historien är en källa till optimism.
– Miljöhistorien är full av exempel på snabba och framgångsrika förändringar. Ta till exempel freonet, som vi snabbt fick bort, säger han.
Beskattning har genom århundradena visat sig vara ett effektivt medel för att styra utveckling och beteenden.
– Idag utgör lönearbete 60 procent av hela skattebasen, miljö- och energiskatter bara 6 procent. Varför ska lönearbete beskattas över huvud taget?
”Att förstöra ska kosta”
Istället föreslår Svante Axelsson en kraftig höjning, 250 procent, av koldioxidskatten och en dubblering av energiskatten. Företag och skattebefriade sektorer som flyg och sjöfart ska också vara med att betala. Han vill dessutom ha skatt på råvaror och en kraftig höjning av momsen. Det ska kosta att förstöra klimatet.
– Det handlar om omfördelning från skatt på arbete till miljö- och energiskatter, säger han.
Förlamande otydlighet
Klimatomställningen skulle också kunna lösa den ekonomiska krisen och minska arbetslösheten tror han.
– Sänkningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar har kostat 14 miljarder, men knappt gått att räkna hem. 14 miljarder till grön energi vore ofantligt mycket pengar och skulle ge betydligt fler jobb, säger han.
Vad borde Sverige göra, nu direkt?
– Sluta subventionera företagens särintressen med skattestöd, satsa på 100 procent ekologiskt jordbruk och omfördela pengarna. Idag ger vi 500 miljarder till miljöskadliga verksamheter och fem miljarder till att stoppa miljöproblemen. Vi måste våga sätta ner foten och tydligt visa vilket samhälle vi vill ha. Den politiska otydligheten är förlamande, ändå har Sverige och Europa nästintill redan nått sina klimatmål, det går lätt!