Hoppa till innehållet

Klimat

Deadline för klimatplan – men nästan alla länder bommar

Klimatplanerna behöver vara klar i god till klimatmötet COP30 i Brasilien i november.

Klimatplanerna behöver vara klar i god till klimatmötet COP30 i Brasilien i november.

Bild: Peter Dejong/AP/TT

Dagens ETC

Måndagen var sista dagen för världens länder att lämna in sina klimatplaner, som i detalj beskriver hur utsläppen ska kapas till år 2035. Men nästan inga länder har skickat in handlingarna.

Den 10 februari skulle världens länder, eller åtminstone de 197 som undertecknat Parisavtalet, ha lämnat in sina uppdaterade klimatplaner, enligt FN. De så kallade NDC:erna slår fast i detalj hur länderna ska minska sina utsläpp av växthusgaser.

FN:s klimatchef Simon Steill har kallat dem "århundradets viktigaste policydokument".

Innan Parisavtalet slöts 2015 beräknades temperaturökningen vid seklets slut till 3,7–4,8 grader. Numera beräknas den till 2,4–2,6.

– Årets NDC:er kommer att bli nyckeln i om vi upprätthåller farten de kommande fem åren. För de fungerar, men vi måste behålla farten, säger Stientje van Veldhoven, vice ordförande för forskningsorganisationen WRI.

Väntar på Polen

Men hittills har bara tolv länder lämnat in sina klimatplaner. Av de större utsläpparna vill Storbritannien minska sina utsläpp av växthusgaser med 81 procent till 2035.

USA är ett annat land som lämnat in, men det skedde innan Donald Trump tillträdde som president och den ses närmast som symbolisk då landet är på väg att lämna Parisavtalet.

"På bara tio år har vi tagit ett stora kliv bort från de katastrofala scenarierna", säger Stientje van Veldhoven. Bild: WRI

Stientje van Veldhoven ser en risk att fler länder minskar sina klimatambitioner när USA drar sig ur.

– Men att Storbritannien sätter ett 80-procentigt mål kan också påverka andra, eller hur?

Inom EU, som lämnar in en gemensam NDC, väntar man på att ordförandelandet Polen ska presentera sitt förslag.

"Så snart det kommer kan vi också inleda förhandlingar inom EU. Polska ordförandeskapet har satt upp NDC:n på dagordningen för mötet med EU:s miljöministrar den 17 juni", skriver Sveriges klimatambassadör Mattias Frumerie i ett mejl.

Kina, världens största förorenare och även största investerare i förnybar energi, väntas presentera sin plan under andra halvåret.

Ser risker

En skarpare tidsfrist löper ut när FN:s generalförsamling inleds i september, så att planerna kan bedömas ordentligt inför klimattoppmöte COP30 i Brasilien i november.

– Risken är att vi inte har all information om hur länderna som grupp levererar på Parisavtalets temperaturmål, säger Niklas Hagelberg, programkoordinator vid FN:s miljöorgan UNEP.

Det finns även en risk att de länder som är sena med sina planer också är sena med sina åtgärder, enligt honom.

– Det är bara 36 länder i världen där utsläppen pekar nedåt. Så vi är inte på på rätt väg, varken när det gäller planerna – de här NDC:erna – eller när det gäller implementeringen, säger han.

Fakta: NDC

NDC är en förkortning för Nationally determined contribution och kallas oftast nationell klimatplan på svenska.

Det är ett dokument som beskriver konkreta mål och åtgärder för utsläppsminskningar för att nå Parisavtalets mål.

De uppdateras vart femte år och ska skickas in av varje land in till klimatkonventionens sekretariat.

Parisavtalet är ett globalt klimatavtal som världens länder enades om i december 2015. Det trädde formellt i kraft i november 2016.

Enligt avtalet ska den globala uppvärmningen hållas långt under 2 grader jämfört med förindustriell nivå, med ambitionen att begränsa den till 1,5 grader. Det ska framförallt ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.

Källa: UI.se