– En viktig dimension är att vi generellt bor alldeles för stort. Har du ett litet hus får du sämre värden per kvadratmeter, men i själva verket är resultatet för miljön tvärtom mycket bättre, säger Varis Bokalders.
I ett stort antal produkter finns olämpliga kemikalier och plast. En ny kemikalie beräknas komma ut på marknaden i genomsnitt var tredje sekund – utan att vi kan överblicka konsekvenserna.
– Ett riktmärke för den som bygger hus bör vara att minimera plastanvändning, säger Maria Block.
– Ingen plastmatta i PVC, och så lite plast som möjligt för övrigt. Lim, spackel, färg och andra stelnande produkter ska man vara observant på. Undvik plastfärger och färg med olämpliga kemiska tillsatser. Två tredjedelar av all plast som är tillverkad i världen finns nu i vatten, jord och luft som mikroplast, ingen vet hur det påverkar oss på längre sikt. Det behöver man tänka på även vad gäller kläder. Alla syntetmaterial avger mikroplaster när de tvättas, och reningsverken kan inte fånga in allt, så en hel del kommer ut i våra vattendrag.
Alternativen finns. Och vet man inte vad man ska leta efter är det bara att slå upp i Maria Block och Varis Bokalders bok, ”Byggekologi – kunskaper för ett hållbart byggande”, som precis kommit ut i en fjärde upplaga.
– Kök, vattenbesparing, nytta utan el – det finns lösningar på olika reella problem, säger Maria Block.
Varis Bokanders tillägger att vi har mycket att lära av äldre tiders byggande.
– Fogskum som ofta används idag är något av det värsta för miljön. Lera och lin är två material som användes förr, till exempel som puts respektive drev kring fönster och dörrar, och som är på väg tillbaka. Men då behöver man ju veta att det finns lindrev för isolering som man kan be sin byggvarubutik beställa hem.
De ser en glädjande trend i att de stora byggföretagen utvecklar olika pilotprojekt där de provar och forskar om nya ekologiska lösningar.
– Samtidigt kan man varna för greenwashing. Ett företag som gör ett litet test men sedan inte skalar upp det och förändrar sitt sätt att bygga utan istället gör reklam för sitt test – hur bra är det?, frågar sig Varis Bokalders.
– Det gäller att tillämpa den kunskap som finns, så att det hållbara blir det vanliga, inte det ovanliga.
Det som står i vägen för att byggbranschen ska förändras menar de är två saker, det första är vanans makt, det tar emot att förändra. Men i vägen står även ekonomi, många stora byggbolag äger själva delar av produktionen av de byggmaterial som inte är tillräckligt hållbara och som behöver förändras.
För den som redan bor i ett hus och inte har så mycket pengar att lägga på hållbarhetsanpassning, finns det något enkelt att göra?
– Alla befintliga hus är olika, men du kan termofotografera ditt hus en kall vinternatt, med en värmekamera. Då ser du var värmen kommer ut, ofta kan det vara runt en ytterdörr, fönster eller genom så kallade köldbryggor i konstruktionen. När du väl vet var de svaga punkterna finns så finns det möjlighet att åtgärda, säger Varis Bokanders.
– Renovering av ytskikt är ju något som behöver göras då och då i ett befintligt hus och att konsekvent använda växtbaserad färg spelar roll, säger Maria Block.