– Jag funderade på om det var något med tången som gått oss förbi.
Redan i hennes tidigare yrke som konstnär intresserade hon sig för sådant som brukar kategoriseras som skräp. Idag arbetar hon med att dyka efter tång som hon säljer till restauranger i Göteborg.
– Många tänker att tången smakar som den luktar. Men den man känner lukten av på stranden är ju rutten, och så ska inte tång som man äter lukta. Frisk tång smakar mineraliskt, och har i övrigt en väldigt stor bredd på sin palett. Vissa tångsorter smakar lite grape och granbarr och andra smakar viol och lakrits, säger Karolina Martinson.
Tångdykerskor
Linnéa Sjögren är en av grundarna av Catxalot, ett småskaligt företag i Bohuslän som erbjuder produkter, kurser och event på tångtema. Tillsammans med Karolina Martinson har hon skrivit boken ”Plocka tång och strandväxter”, en guide till ett femtiotal strandnära växter som går att äta.
Båda kallar sig tångdykerskor, ett av få exempel i svenska språket på en könsneutral yrkestitel med feminin ändelse.
– Det är jag och Jonas Pettersson från Catxalot som hittade på namnet tångdykerska, som en hyllning till de fridykande kvinnorna i Japan och Sydkorea. De är ascoola, säger Linnéa Sjögren.
Tångglass
Gällande vilken tångsort som är mest användbar, är hon och Karolina Martinson överens om sockertångens överlägsenhet.
– Den kan man ha till nästan allting, säger Linnéa Sjögren.
Som för att bevisa sanningshalten i kollegans påstående har Karolina Martinson gjort ett recept på glass med sockertång i blandningen och kanderad sockertång ovanpå som dekoration. Dessutom använder hon sockertång i kakrecept, sylter och marmelader.
Lyfter andra smaker
Gemensamma smaker för all tång är umami och salt, som båda lyfter andra smaker. Karolina Martinsons hjärta bultar lite extra för purpurtången, en svensk motsvarighet till den japanska norin. Purpurtång kan man plocka från senhösten till en bit in på vårvintern.
Men det är under våren som det är allra bäst att skörda tång. I säsong just nu är exempelvis rörhinnan, även kallad tarmalg.
– Det är en grön tångsort som jag tycker väldigt mycket om. Hettar man upp den med fett så smakar den lite vit tryffel och ramslök, säger Karolina Martinson.
I maj åker tångdykerskorna tillsammans på en tångresa till Lofoten. Där växer bland annat tryffeltången, som Linnéa Sjögren ser särskilt fram emot att plocka.
– De har tareskog också som man kan snorkla i, det är så fint. Det ska bli kul.