Växthuseffekten var känd redan under FN:s första miljökonferens i Stockholm 1972. Sedan dess har konferenserna avlöst varandra, ackompanjerade av allt starkare belägg för klimatupphettningens mekanismer och konsekvenser. Idag vet alla att utsläppen av växthusgaser måste minska dramatiskt – nu – om vi ska ha en chans att hålla temperaturökningen under 1,5 grader. Ändå fortsätter de globala utsläppen att öka, och de svenska utsläppen är lika stora idag som1990 när de biogena utsläppen räknas in.
– Redan när dagens regering tillträdde var den svenska klimatpolitiken katastrofalt otillräcklig och den här regeringen har med all önskvärd tydlighet visat med vilken grad av allvar de ser på klimatkrisen, säger Ida Edling, 23, som är talesperson för den barn- och ungdomsledda klimatorganisationen Aurora.
Idag, fredag, lämnar Aurora in en stämningsansökan mot svenska staten.
Banbrytande process
Organisationen anser att staten kan hållas juridiskt ansvarig för sin otillräckliga klimatpolitik, både enligt Sveriges grundlag och Europakonventionen.
– Vi kräver att staten ska göra sin rättvisa andel av de globala åtgärderna för att världen ska kunna hålla 1,5-gradersmålet. Det betyder att Sverige, ett land med stor utsläppsskuld och stora ekonomiska, tekniska och kunskapsmässiga resurser, måste ta en stor del av ansvaret för att inte sätta kommande generationer och utsatta nationer i fara, säger Ida Edling.
Det är första gången som någon i Sverige inleder en storskalig klimatprocess mot staten. Om ansökan bifalles kan målet gå hela vägen upp till Högsta domstolen.
– Om vi vinner kan domstolen på ett bindande sätt tvinga staten att vidta klimatåtgärder, på ett sätt som lagar staten själv stiftar inte kan, säger Ida Edling som också är juridiskt ansvarig på Aurora och till sommaren blir färdig jurist.
Ett domstolsutslag till de ungas favör skulle vara bindande för alla kommande regeringar.
– Regering och riksdag skulle förstås kunna bestämma att den lagstiftning som domen grundar sig på inte ska gälla längre, men sannolikheten för det är väldigt låg. Då skulle Sverige behöva lämna Europakonventionen och de mänskliga rättigheterna vilket vore väldigt kontroversiellt.
Även om den här typen av mål ännu inte prövats i Sverige, så har klimatförsvarare vunnit liknande processer mot stater i flera europeiska länder, som Nederländerna, Tyskland och Frankrike. Det har lett till skärpningar av klimatpolitiken, enligt Ida Edling.
– Det bästa exemplet är fortfarande Urgenda-målet i Nederländerna där domstolen 2019 ålade staten att minska utsläppen med 25 procent senast till utgången av 2020. De tvingade Nederländernas regering till klimatåtgärder som antagligen inte hade genomförts annars.
Inget svar från regeringen
”Det krävs omfattande, samhällsomställande och strukturomdanande åtgärder i närtid för att lindra klimatkrisens effekter”, skriver Aurora i ett brev till högerregeringen. I brevet som skickades den 7 november framställer organisationen sina krav på utsläppsminskningar i enlighet med Parisavtalet, och gör klart att om inte staten går med på att leva upp till kraven kommer stämningsansökan att lämnas in idag, den 25 november.
– Vi hade så sent som på torsdagsmorgonen inte fått något svar från klimat- och miljöministern, trots att vi angav i brevet att sista svarsdagen var måndag, säger Ida Edling.
Utdragen process
637 ungdomar står bakom, bland annat Greta Thunberg. Huvudkäranden är Anton Foley, 20, från Nacka.
– Statens politik tar inte hänsyn till mänskliga rättigheter och har aldrig behandlat klimatkrisen som den kris det är. Precis som vem som helst som bryter mot lagen så ska också staten hållas ansvarig för att inte respektera de lagar de är skyldiga att följa, säger han till Dagens ETC.
Om stämningsansökan accepteras av domstolen kan det ta allt mellan ett och fem år innan målet avgörs.
Ida Edling är hoppfull.
– Jag har lagt nästan två års ideellt arbete på det här. Det hade jag inte gjort om jag inte trodde på det. Vår framtid avgörs nu.
Dagens ETC har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari för en kommentar men hon har inte svarat.