Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

De sätter koldioxid på menyn

Stefan Wärmell och David Bryngelsson med sin dotter, i Chalmers restaurang.
Stefan Wärmell och David Bryngelsson med sin dotter, i Chalmers restaurang. Bild: Bild: Annelie Moran

Dagens ETC

Hur mycket koldioxid kostar din lunch? Klimatforskaren David Bryngelsson har utvecklat ett verktyg som gör att restauranger kan klimatmärka sina maträtter. Chalmers högskola i Göteborg är först ut att testa systemet i sin restaurangverksamhet.

Maten står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan. Ur ett livscykelperspektiv uppgår  de totala utsläppen från svenska hushålls konsumtion av livsmedel till nära 23 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år, enligt siffror från Naturvårdsverket.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser