Efter ovanligt heta septemberdagar har svalare höstluft dragit in över landet. I Stockholms äldsta park Humlegården har ett 40-tal personer samlats i solskenet för organisationen Klimatvandras slutceremoni med tal och musikframträdanden.
De flesta har promenerat hit gemensamt i årets sista klimatvandring, som startade i Bergshamra norr om Stockholm.
– Gillar man naturen och brinner för klimatet så är det här ett härligt sätt att få energi av varandra, säger Maria Olausson, en av deltagarna.
Föddes under pandemin
Det är andra sommaren i rad som organisationen Klimatvandra uppmanat människor att promenera i naturen, enskilt eller i grupp, som ett sätt att uppmärksamma klimatkrisen.
Vandringarna – som genomförts i totalt 15 länder och på 379 svenska orter – har rapporterats in på organisationens hemsida, där kilometerräknaren nu stannat på 19 562. Det motsvarar nästan ett halvt varv runt jorden – eller 30 miljoner steg.
– Det är jättekul och rörande att se att det är så många som engagerar sig. Det är inte alla som är bekväma med att klimatdemonstrera till exempel, och då kan det kännas enklare att gå med i en sådan här rörelse, säger Marie Meijer-Falk, en av de fem initiativtagarna.
”Blir starkare tillsammans”
Idén att starta organisationen Klimatvandra föddes under pandemiåren då utomhusvistelser för många var det enda sättet att mötas på.
– Vi var ett gäng som kände mycket oro över klimatet och därför ville vi sätta något i rörelse för att visa politikerna att vi är många som stödjer en mer beslutsam klimatpolitik, säger Marie Meijer-Falk.
Att vandra tillsammans i naturen ökar inte bara folkhälsan – det öppnar också upp för samtal och handlingskraft, förklarar hon.
– På vandringarna delar vi med oss av vår kunskap men också vår sårbarhet och oro över klimatkrisen. Tillsammans blir vi starkare – och när man börjar handla försvinner också ångesten.
Tryggt klimatengagemang
En av talarna i Humlegården är tvåbarnsmamman Elin Ståhl, som berättar om sin väg in i klimataktivismen, om känslorna det planetära nödläget för med sig och om vikten av bred klimatrörelse.
– Jag uppskattar Klimatvandra, som gör klimatengagemang möjligt och tryggt för de allra flesta. Och som bokstavligt visar hur steget mot att bli en aktiv medborgare kan börja med just ett steg, säger hon.
Uppmaningar till regeringen
Klimatvandra vill att politikerna sätter klimatet högst upp på agendan och har ett antal uppmaningar till beslutsfattarna..
De innefattar bland annat att klimatnödläge utlyses, att fossila subventioner avvecklas och att regeringen arbetar för en lag som gör ecocide – storskalig miljöförstöring – till ett internationellt brott.
Att den nuvarande regeringens politik beräknas öka utsläppen och ta oss än längre bort från överenskommelserna i Parisavtalet väcker, precis som inom många andra miljöorganisationer, frustration och besvikelse.
– Det är helt galet, nästan som ett skämt. Och det går emot allt som vi behöver göra, säger Marie Meijer-Falk.
På fredag ska organisationens uppmaningar lämnas över till regeringsföreträdarna – som tackade nej till att vara med på plats under ceremonin. Och nästa sommar kommer klimatvandringarna att fortsätta.
– Vi hoppas att fler får upp ögonen för oss och vill vara med på resan, säger Marie Meijer-Falk.
Enkät: Varför vandrar du för klimatet?
Calle Karnerud, Stockholm
– Det är ett sätt att komma nära naturen och få röra på sig, samtidigt som det är ett förhållandevis lätt steg för många att komma med på en klimataktivitet.
– Politikerna måste agera nu, och göra det kraftfullt och strukturellt istället för att bara lägga ansvaret på enskilda individer.
Wendel Strömbeck med barnet Lasse, Stockholm
– För att vi vill vara med och visa att vi tar klimatfrågan på allvar. Det här är ett fint sätt att göra det på. Om vi ska ha en framtid krävs en mycket mer kraftfull politik än den vi ser idag.
My Sällberg och barnet Vilmer, Stockholm
– Det känns jätteviktigt. Det är ett ganska enkelt sätt att visa att vi är många som står bakom en mer kraftfull politik som gör skillnad på riktigt.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.