Den som säger det är Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Med de orden sammanfattar han lösningen på hur EU ska genomföra en grön omställning för en hållbar framtid, åtminstone är det den lösning som gruppen De gröna i EU-parlamentet sammanfattar under rubriken Green New Deal, den gemensamma plattform de går till val på.
Ny finanspolitik
Green New Deal är ett makroekonomiskt och finansiellt program för hela EU, ett program som ska höja alla medborgares livskvalitet och omdefiniera hela EU:s finanspolitik.
– Vi gröna inom EU har jobbat med det här sedan 2009. Det handlar om att EU måste använda mer av de substantiella muskler som unionen sitter på och öronmärka pengar för klimatsatsningar, allt från infrastruktur till forskning och innovation.
De gröna i EU-parlamentet har inom ramen för den gemensamma plattformen redan lyckats förhandla till sig omkring 400 miljarder euro – exakta summan är inte klar ännu – från olika fonder, att använda till grön klimatomställning. Summan kan komma att stiga under nästa mandatperiod när det även ska förhandlas om hur stor del av EU:s jordbruksfonder som ska avsättas till omställningen.
– Vi ville gå längre och öronmärka ännu mer pengar, men de konservativa tyckte att vi gick för långt, vilket såklart är ett uttryck för politiska värderingar, men jag tycker ändå vi har gjort stora framsteg, säger Jakop Dalunde.
Många stötestenar
Och det är inte oväntat i de olika positionerna avseende politiska värderingar inom EU-parlamentet som det största hindret för Green New Deal finns. Hur mycket behöver öronmärkas? Hur snabbt ska förändringar genomföras? Hur mycket av det som öronmärks ska gå till existerande storindustri? Hur mycket ska gå till mindre och medelstora företag med affärsmodeller som ”inte sitter fast i gammalt tänk”?
– Mitt bekymmer är att vi ska vaggas in i en falsk trygghet. Det är fler politiker som säger sig stå bakom grön politik. Men sedan vid förhandlingsbordet så motarbetar många av dem den politik som krävs.
Varför det är så kan ha många förklaringar. En av dem tycks vara rädsla.
– När jag var i Paris i samband med förhandlingarna hörde jag en högt uppsatt världsledare säga ”vi vet vad vi ska göra, men vi vet inte hur vi ska bli omvalda efter det”.
Klimatet etta
Grön politik behöver helt enkelt få ett uppsving bland väljarna, enligt Jakop Dalunde. Något som enligt en färsk undersökning från change.org faktiskt verkar vara fallet. Tillfrågade om vilken fråga det kommande EU-parlamentet bör fokusera på svarade 72 procent ”klimatet”, med ”ett nytt ekonomiskt system” som god tvåa på 68 procent.
Ett problem är att det människor håller med om på pappret inte alltid är det de sedan är lika nöjda med när det ska implementeras i faktisk politik.
– I undersökningar säger 80 procent att det ska kosta mer att förstöra klimatet, men nedbrutet till högre skatter eroderas stödet för grön politik snabbt.
Trots detta är Jakop Dalunde optimistisk.
– Ja, jag är född optimist. Klimatoron har stigit till höga nivåer, men inte omsatts i politisk handling ännu. Men om vi lyckas förklara att det är en systemförändring som krävs, att vi inte ska skuldbelägga individer för att de flyger eller kör en bensinbil, att grön politik skapar arbetstillfällen, då tror jag att fler och fler väljare kommer att gå till valurnan med klimat som första tanke.