– När man står här undrar man ju varför inte varenda tak har sådana här solcellsanläggningar, säger han.
Idén att lägga solcellspaneler på taket fick han för fyra år sedan då han besökte det danska kulturhuset Klaverfabrikken. De är Europas första koldioxidneutrala konsertarrangör och tack vare solceller är de sedan några år tillbaka helt självförsörjande på el.
– Jag fick gå upp på deras tak och prata med personerna som hade jobbat med deras solcellsanläggning. Det gjorde mig inspirerad och jag kände att det kunde passa vår verksamhet, säger Erik Ridderstolpe som är en av de ansvariga i föreningen som sedan 1993 driver Musikens hus i Majorna.
Långsamt i Göteborg
I Danmark är elpriserna högre än här och Klaverfabrikken sparar mycket pengar genom att fylla sitt tak med solceller. Men Erik Ridderstolpe och hans kollegor gjorde det inte i första hand för ekonomisk vinning.
– För mig var det att jag ville svänga över och jobba mer mot grön kultur. Det var inte bara för att göra en bra ekonomisk investering, utan också för att inspirera våra besökare att tänka och ifrågasätta. Jag tycker att det är viktigt att individer sopsorterar och tänker efter innan de köper saker, men det är det man gör på större arenor som gör avtryck, säger han.
Det danska kulturhuset hade fått stöd från borgmästaren och lokala solcellsproducenter, så deras väg från idé till handling var kort. Men i den svenska byråkratin fanns betydligt fler hinder. Erik Ridderstolpe träffade många engagerade politiker som var positiva till planerna, men trots det drog projektet ut på tiden.
– Kommunen har ju direktiv som säger att man ska jobba mot detta. Men jag har upplevt att det finns en otrolig tröghet kring solenergi och ett stort motstånd hos tjänstemän och chefer. När vi kom till den nivån hände nästan ingenting, säger han.
”Tagit privata lån”
Musikens hus ville till exempel sätta några solcellspaneler på tegelfasaden för att visa att de var en verksamhet som satsade på förnybar energi. Det förslaget fick blankt nej hos kommunen. I våras fick dock föreningen bakom Musikens hus sitt efterlängtade bygglov och nu är alla 144 paneler på plats – på taket. Om sju år räknar de med att ha tjänat in investeringskostnaden, och därefter har de gratis el i minst 20 år framöver. Totalt har solcellsanläggningen kostat drygt 500 000 kronor och majoriteten av pengarna kommer från föreningsmedlemmarnas egna fickor.
– Vi har tagit privata lån för att vi kände att detta var så viktigt. Det har vi egentligen inte råd med men vi hoppas att det stärker vårt arbete, säger Erik Ridderstolpe.
Förra veckan kopplade de in solcellsanläggningen. Efter många års väntan kunde Erik Ridderstolpe äntligen tända den första lampan med hjälp av el från de egna takpanelerna. Han beskriver det som en häftig och hoppfull känsla. Nu hoppas han att även publiken ska uppskatta att elen kommer direkt från solen ovanför.
– När man är på en konsert hos oss så hoppas jag att man ska tänka att den häftiga ljusshowen möjliggörs av vår egen el. Att man ska känna att det blir ett positivt påslag, säger Erik Ridderstolpe.
Driver vegetarisk restaurang
Att fylla taket med solcellspaneler är en del av Musikens hus satsning mot att minska sina koldioxidutsläpp. De driver sedan länge den vegetariska restaurangen Café Hängmattan och de har övergått till mer energisnåla köksapparater. Tillsammans med Göteborg energi och Parkeringsbolaget har de satt upp 16 laddningsplatser för elbilar på sin gård. På samma innergård testar de just nu ett stadsodlingsprojekt som förhoppningsvis ska växa under året som kommer. Tanken är att en odlarförening ska odla där och att odlingsområdet ska vara en del av restaurangens uteservering.
Nya initiativ på gång
Erik Ridderstolpe har flera andra idéer för framtiden. I deras lokaler vill han ordna regelbundna workshops och föreläsningar med hållbarhetstema. Han hoppas på att få bidrag för att kunna satsa mer på utemiljön kring Musikens hus som idag mest består av parkeringsplatser, och har sökt projektpengar för att göra en skolföreställning tillsammans med en teatergrupp.
– Vi vill skriva en teaterföreställning som ska handla om miljön och klimatet på ett roligt sätt. Till den vill vi bjuda in stadens skolor och kanske ordnar man en sittning efteråt för att prata om vad man sett, säger han.