CTP är ett samarbete mellan brittisk polis och underrättelsetjänst i syfte att förhindra, avskräcka och utreda terroristaktiviteter. Men sida vid sida med våldsamma organisationer som nynazistiska Combat 18 och jihadister listas en lång rad fredliga organisationer, som exempelvis Extinction rebellion.
– Den brittiska allmänhetens reaktion på denna löjligt smutsiga taktik var ilska, förbittring och en hel del rullande med ögonen. Själva idén om att en icke-våldsam rörelse, bestående av vanliga människor, kan presenteras i ett dokument mot terrorism är skrattretande. Den grundläggande principen för vårt uppror är fredlig protest för att skydda vår planet och de som bor på den, säger Chay Harwood, talesperson på Extinction rebellion (XR) i Storbritannien.
Uppmanar till elpistol
Den omtalade vägledningen har nu dragits tillbaka och polisen har medgivit att XR inte längre klassas som en ”extremistorganisation”, men extremiststämpeln är svår att skaka av sig i tider av fejknyheter och klimatförnekelse, anser Chay Harwood.
– Efter att vägledningen nått ut kräver nu högermedia en aggressivare polistaktik mot oss, inklusive vattenkanoner och elpistoler. Vår rätt att protestera sätts på spel, säger han.
Bland annat har den brittiske journalisten Nick Ferrari på radiokanalen LBC dragit igång kampanjen Enough is enough (nu är det nog) för att stoppa XR:s och liknande gruppers gatuprotester.
”Inte uttömmande”
CTP:s nationella samordnare, Dean Haydon, säger att det är nödvändigt att placera grupper som XR, Greenpeace och rörelser för fred, cykling och socialism på samma lista som extrema islamister och nynazister för att ”skapa kontext för dem som letar efter tecken på radikalisering”.
– Våra poliser och samarbetspartners måste kunna förstå vilka organisationer människor kan vara knutna till, och vilka deras mål och aktiviteter är – lagliga eller inte, säger Dean Haydon till Dagens ETC.
Varför behöver inte polisen förstå vilka som är kopplade till exempelvis olika konservativa, neoliberala eller religiösa grupperingar som vill påverka samhället?
– Det framgår på vägledningens andra sida att den togs fram för att hjälpa polisen identifiera tecken och symboler associerade med höger-, vänster-, miljö- och djurrättsgrupper. Vägledningen är inte uttömmande, även om den ger en generell överblick av ideologiska kopplingar, säger Dean Haydon.
Pekas ut av rädsla
Alla icke våldsamma grupper som pekas ut i vägledningen jobbar för frågor som ligger längre ner på politikens dagordning, som miljö, mänskliga rättigheter och världsfred. Chay Harwood tror att XR – och andra – pekas ut för att myndigheterna är rädda för dem.
– De är rädda för den makt och inflytande vi har fått på drygt ett år. De är rädda för att människor från alla samhällsgrupper samlas för att utmana status quo och hålla dem som tjänar på förstörelsen av vår planet ansvariga. En liten minoritet av människor har haft maktmonopol för länge och det är på väg att förändras, säger Chay Harwood.
Farligt och lönlöst
John Sauven, vd för brittiska Greenpeace, säger i ett uttalande att polisens taktik är lönlös.
– Att rulla mijöaktivister och terroristorganisationer i samma tjära och fjädrar kommer inte bidra till att bekämpa terrorism. Det kommer bara att göra det svårare för hårt arbetande poliser.
Elisa Allen, från den utpekade djurrättsorganisationen Peta, varnar för att polisens metoder motverkar precis de värden de påstår sig vilja skydda.
– Detta verkar vara ett olycksbådande försök att stoppa legitima kampanjorganisationer, något som är lika farligt som det är odemokratiskt, säger hon.