Funktionskläder som är vattenavstötande innehåller ofta PFAS.
Bild: Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Danmark tar nu ett steg i att begränsa användningen av PFAS-kemikalier. Från och med juli 2026 blir det förbjudet att sälja kläder och skor som innehåller de hälsoskadliga ämnena.
Att Sverige skulle haka på är inte sannolikt, enligt experter.
PFAS finns i till exempel stekpannor, skor, möbeltyger, brandskum och skönhetsproduker och bryts inte ned i miljön. Flera PFAS-ämnen är hormonstörande och kan öka risken för vissa cancerformer.
– Vi måste ta ledningen i arbetet med att begränsa PFAS. Ett nationellt förbud kommer att gynna vår hälsa och miljön i Danmark, säger den danska miljöministern Magnus Heunicke i ett pressmeddelande.
Det danska förbudet gäller försäljning och import av kläder, skor och vattenavvisande impregnering, vilket uppskattningsvis utgör två tredjedelar av alla PFAS-produkter som kommer in i landet, enligt tidningen EUobserver. Begagnade produkter, yrkes- och säkerhetskläder undantas förbudet.
"Halterna kommer att stiga"
Kerstin Pütz, forskare på Svenska Miljöinstitutet IVL som gjort en studie om PFAS i smink, är positiv till initiativet.
– PFAS bryts inte ned i miljön och halterna kommer att stiga om vi inte slutar producera PFAS. Det kan bli ett problem i framtiden eftersom allt kommer att bli giftigt om det uppnår en viss koncentration. Därför är det bra att begränsa de ämnen som inte kan brytas ned.
Hon är osäker på om Sverige kommer att följa i Danmarks spår.
– Danmark ligger nog ganska långt fram i att begränsa PFAS i vissa användningsområden och när det gäller vissa gränsvärden. Jag misstänker att många länder inte kommer med nya begränsningar nu, då de avvaktar beslutet kring det bredare EU-förslaget.
Hoppas på unikt EU-förslag
EU-förslaget, som svenska Kemikalieinspektionen tagit fram tillsammans med myndigheter i Danmark, Tyskland, Nederländerna och Norge, handlar om att begränsa tillverkning och användning av drygt 10 000 PFAS-ämnen inom EU.
– Det är helt unikt eftersom det omfattar tusentals substanser. Det är första gången man lämnar in ett så omfattande förslag, annars brukar vi på EU-nivå förbjuda en substans i taget. Om det går igenom blir det aktuellt med ett förbud inom jättemånga områden, säger hon och nämner bland annat smink, kläder, förpackningar och olika industriprocesser.
Förslaget lämnades in till EU:s kemikaliemyndighet ECHA (European Chemicals Agency), som implementerar lagstiftning om kemikalier i EU, i januari 2023. Just nu behandlas det av ECHA:s kommittéer samtidigt som länderna arbetar med att uppdatera förslaget och att ta hänsyn till alla kommentarer som kom in i samrådet. Över 5 600 kommentarer har lämnats från främst berörda företag, vilket är ett rekord.
När och om förbudet kommer att gå igenom är fortfarande oklart och beror på EU-kommissionens beslut, förklarar Kerstin Pütz. Det förväntas träda i kraft tidigast 2025.
– Men industrin vet att det föreslagits ett förbud och många jobbar redan med att hitta andra substanser som har likadana egenskaper som PFAS. Eller så arbetar de fram nya material eller processer som inte kräver liknande substanser.
"Nationella förbud olyckliga"
Kemikalieinspektions generaldirektör Per Ängquist tycker att PFAS-kemikalier ska regleras på EU-nivå eftersom de sprider sig i miljön oavsett landsgränser.
– Därför är nationella förbud i grund och botten olyckliga. Vi lägger fullt fokus på att bli klara med den breda PFAS-begränsningen i EU som vi föreslagit tillsammans med fyra andra länder. Om fler länder bidrar ökar förutsättningarna för att vi ska lyckas.