Den höga ökningen av antalet sålda nya SUV:ar är den näst största orsaken till de tilltagande globala klimatutsläppen, enligt uppgifter från International Energy Agency, IEA.
Enbart i Storbritannien var över 150 000 av de sålda nya personbilarna under förra året 4,8 meter eller längre – vilket betyder att de var för stora för att få plats i en vanlig parkeringsruta, skriver The Guardian.
Bilarnas storlek, tyngd och motorkraft bidrar till att de drar mer bränsle och därför orsakar ett större avtryck på klimatet än en normalstor personbil. De marknadsförs hårt av tillverkarna, som lägger miljontals pund på annonseringen varje år.
200 miljoner SUV:ar
Enligt en rapport från tankesmedjan The New Weather Institute utgör SUV:arna inte mindre än 40 procent av den årliga bilförsäljningen i Storbritannien. Elbilarna utgör två procent av marknaden. Globalt sett ska det enligt samma studie finns mer än 200 miljoner SUV:ar, vilket motsvarar en ökning med omkring 35 miljoner stycken sedan 2010.
Andrew Simms, meddirektör för tankesmedjan The New Weather Institute, säger till The Guardian:
– Vi avslutade tobaksbolagens annonseringar när vi förstod hur farlig rökningen var för den allmänna hälsan. Nu, när vi vet vilken skada utsläppen från de här bilarna gör på den mänskliga hälsan och klimatet, är det dags att stoppa även denna annonsering.
Svårt i Sverige
Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace Sverige, tycker idén är bra, men framhåller att den skulle vara svår att genomföra i Sverige:
– Eftersom yttrandefriheten, där även reklamen ingår, har ett så pass starkt grundlagsskydd i Sverige, skulle det innebära en lång och utdragen process. Därför vore det kanske bättre att se till varför tillverkarna gör så mycket reklam för de här SUV:arna. Det hänger nämligen ihop med vinstmarginalen. Eftersom tillverkningskostnaden inte är speciellt mycket högre för en SUV än för en vanlig personbil, men priset betydligt högre, är profiten stor, säger han.
Ett enkelt förslag för att minska intresset för SUV:arna vore att införa en vikthänsyn i Bonus malus-systemet, menar Carl Schlyter.
– Då skulle de bli dyrare att köpa och intresset för att tillverka dem mindre.