Medlemmarna har kommit överens om att gratis dela artiklar om klimatförändringarna med varandra. Syftet är att öka medvetenheten om klimatfrågorna under upptakten inför nästa klimattoppmöte i Paris i december.
Redaktionerna i Climate Publishers Network representerar ett brett spektrum av politiska perspektiv från vänster till höger och är verksamma i alla världsdelar.
– Samarbetet innebär bland annat att vi får tillgång till initierad klimatbevakning från olika delar av världen – utan att behöva skicka egna reportrar till andra sidan jorden. På så sätt är det också ett klimatvänligt initiativ, säger Maria Holm, som ansvarar för tidningens klimatbevakning.
Hoppas på fler medlemmar
Wolfgang Blau, ansvarig för The Guardians kampanj Keep it in the Ground-kampanj och vice president i Global Editors Network kallar nätverket ett samarbete utan motstycke.
– Klimatförändringarna är den största utmaningen mänskligheten står inför och den kräver nya sätt att samarbeta som överskrider såväl geografiska som politiska gränser, säger han.
Nabeelah Shabbir, journalist på The Guardian, säger till Dagens ETC att nätverket redan idag bidragit en betydande förändring av den globala klimatjournalistiken.
– Genom att dela nyhetsartiklar över alla gräns- och språkbarriärer har vi börjat tala om klimatförändringarna som en helhet, som berör hela världen och som hela världen måste ta ansvar för, säger Nabeelah Shabbir.
The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger, liksom Antonio Cano, chefredaktör på El País och ordförande för Global Editors Network som koordinerar samarbetet, vill gärna se fler nyhetsredaktioner i syndikatet.
– Vi hoppas verkligen att fler medier från alla politiska läger ska komma med och antingen använda vårt material, och ännu hellre även bidra med eget material, säger de i ett uttalande.
Dagens ETC har prioriterat miljö- och klimatjournalistik ända sedan starten, inte minst med ett stort miljötema varje torsdag.
– Inför Parismötet ökar vi takten ytterligare, och det känns jättekul att vi nu ingår i ett medienätverk som inser att frågan förtjänar mycket utrymme, säger Maria Holm.
Under månaderna innan toppmötet i Paris kommer Dagens ETC:s läsare att få tillgång till översatta artiklar från utländska tidningar. Och läsare i andra delar av världen får möjlighet att ta del av våra klimatartiklar.
– Den globala uppvärmningen och dess konsekvenser är vår tids stora ödesfråga. COP 21 är det viktigaste klimatmötet sedan fiaskot i Köpenhamn, och världens ledare ska nu försöka enas om ett nytt globalt avtal.
Därför tror jag att läsarna kommer att uppskatta att vi nu blir en del av det här nätverket och att bevakningen trappas upp. Kanske kan det också inspirera andra medier att sätta mer fokus på frågan, säger Maria Holm.