Två personer lyckades på onsdagsförmiddagen ta sig upp på Vasaskeppet och hänga upp banderoller över relingen med tydliga budskap:
"Återställ våtmarker!"
"Förbjud torvbrytning!"
Enligt Edvin Erixzon, talesperson för organisationen, var tanken att aktivisterna skulle surra fast sig i masten. Men polisen hann komma till platsen och avbryta manifestationen innan de hann skrida till verket.
– Vi anser att det är viktigt att protestera och demonstrera eftersom världen är i ett nödläge. Sverige måste agera för att hålla klimatmålen. Det enklaste sättet är att förbjuda torvbrytning, säger han.
Vill väcka uppmärksamhet
Skälet att organisationen riktar in sig på just Vasaskeppet är dubbelt, berättar han.
– För det första: Vi ser till att Vasaskeppet återställs och bevaras – på samma sätt kan man bevara och återställa våra våtmarker.
– Men den egentliga anledningen är att journalister ringer när vi gör den här typen av aktioner. Vi har varit på torvmossarna, vi har försökt täppa igen diken. Vi har sett förödelsen. Men då var det inte alls så mycket journalister på plats. Där har du anledningen. Vi vill väcka det svenska folket för att skapa opinion.
Skeppet undersöktes snabbt av personal och enligt tidningen Mitt i fanns inga tydliga tecken på att det tagit skada. En noggrannare besiktning ska nu göras.
Aktionen fick kulturminister Parisa Liljestrand att gå i taket.
”Vasaskeppet är ett av de viktigaste och mest omtyckta kulturarv vi har i Sverige. Det är dessutom en mycket känslig miljö som är betydelsefull för forskningen och riskerar att skadas. Jag blir rent ut sagt förbannad på människor som tar sig rätten att utöva aktivism på bekostnad av vårt gemensamma kulturarv!”, skriver hon i en kommentar.
Är ni inte rädda för att ta sönder ett kulturarv?
– Innan varje aktion gör vi noggranna efterforskningar. Vår vilja är aldrig att skada – vi gör detta för att rädda liv. För samtidigt dör människor på grund av klimatkatastrofen.
Detta är ett folkkärt skepp. Finns inte en risk att opinionen nu vänds emot er?
– Risken finns alltid. Men jag finner själv röst i att exempelvis Martin Luther King var hatad på sin tid. Att vi skulle betraktas som skurkar känns faktiskt inte så farligt om vårt budskap kommer igenom. Vi gör inte detta för att utmålas till några hjältar - vi gör det för att komma igenom med ett budskap.
Aktivisterna har nu gripits av polis, misstänkta för grovt olaga intrång.
”En ganska agiterad dialog”
– Vår personal på platsen förde en ganska agiterad dialog med de här personerna, som självmant lämnade skeppet efter tio-femton minuter. Sedan tog polisen över ärendet, säger Lars Amréus, överintendent på Statens maritima och transporthistoriska muséer.
Skeppet undersöktes snabbt av personal. Än så länge kan man inte se att några omfattande skador ska ha åsamkats regalskeppet.
– Men det kommer pågå en undersökning innan vi vet mer i detalj, säger Amréus.
Vad är mer eller mindre omfattande skador?
– Mer omfattande skador hade kunnat vara att man hällde ut färg, några sådana indikationer har vi inte. Mindre omfattande är att man rör sig och trampat på känslig delar. Där gör vi en mer detaljerad skadeanalys.